Το 50% των εργασιών θα γίνεται από μηχανές έως το 2025.

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) "Jobs Reset Summit" (από το 1/3 περίπου περίπου που γίνεται σήμερα).

Η τάση εισαγωγής της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής στην εργασία επιταχύνεται από την πανδημία, αλλά και από την προσέλκυση των επιχειρήσεων από τις νέες τεχνολογίες και την αυτοματοποίηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, την επόμενη πενταετία αναμένεται να δημιουργηθούν περί τα 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, ενώ θα χαθούν σχεδόν 85 εκατομμύρια. Οι χειρωνακτικές και οι εργασίες ρουτίνας στις διοικητικές και άλλες υπηρεσίες, απειλούνται κατά κόρον,  ενώ νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα, το υπολογιστικό «νέφος», η υγεία, η πράσινη οικονομία και η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου.


Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Σχόλια