"Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα" ε;

Το 2010 η τότε κυβέρνηση έθετε ως νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας μας την πράσινη ανάπτυξη. Τι κι αν η τότε αντιπολίτευση έθετε τον αντίλογό της με το γραφικό "πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα", σήμερα η χώρα μας διακρίνεται για πανευρωπαϊκό ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ!

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα πέτυχε Ευρωπαϊκό και Εθνικό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της τάξης του 51% επί του συνόλου της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής (ή και 57% μαζί με τα υδροηλεκτρικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από 10 ακριβώς χρόνια, θεωρήθηκε εξωπραγματική (αν όχι γελοία) η στόχευση της κυβέρνησης για το 2020, ώστε η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ να φτάσει το 40% επί του συνόλου. Μάλιστα, επικαλούνταν και σχετικές (ή και άσχετες) μελέτες για το αδύνατον της επιτευξιμότητας του στόχου (βλ. σχετικό άρθρο εποχής). Κι όμως, σήμερα η χώρα μας θεωρείται από τον Bloomberg, ότι μπορεί να ηγηθεί του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg NEF, έως το 2025 η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής και φωτοβολταϊκής ενέργειας θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με σήμερα! Στο κέντρο της τεκμηρίωσης για του λόγου το αληθές, επισημαίνεται το γεγονός ότι έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα είναι φθηνότερη ακόμα και από το φυσικό αέριο.


Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναλογιστούμε ότι στα λίγα αξιοπρόσεχτα θετικά επιτεύγματα αυτής της χώρας, ποτέ δεν συνέβαλε ο λαϊκισμός των πολλών, παρά οι κόποι των λίγων.

Σχόλια