Οικονομία και Κορωνοϊός: Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Ακόμα δεν κλείσαμε χρόνο από την πρώτη εμφάνιση της πανδημίας στην Κίνα και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο στην παγκόσμια και φυσικά στην εγχώρια οικονομία. Αλλά η ζωή συνεχίζεται... 

Ενδεικτικά, μερικά γεγονότα και προβλέψεις:

  • ΟΟΣΑ: Πτώση – ρεκόρ 9,8% σημείωσε το πραγματικό ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ (Αύγ. 2020).
  • ΔΝΤ: Η πανδημία θα απαιτήσει χρόνια για την επιστροφή ορισμένων χωρών στην ανάπτυξη (Σεπ. 2020).
  • ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 15,2% του ελληνικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο (Σεπ. 2020).
  • Θεσμοί: Το 2020 θα κλείσει για την Ελλάδα με πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ, ύφεση 9% και ανεργία στο 20% (Σεπ. 2020).
Στα χρηματιστήρια τα πράγματα είναι λίγο πιο αντιφατικά. Για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο οι βασικοί δείκτες μετοχών στις ΗΠΑ (Dow Jones Industrial AVG, S & P 500 Index, Nasdaq Composite, Dow Jones Transport) χάνουν μόλις 2,1% (μέσος όρος). Ο Βρετανικός δείκτης 100 χάνει σε ένα χρόνο περί το 20% (μετράει και το Brexit). O Γερμανικός DAX χάνει μόλις 0,2%, ενώ στην Ελλάδα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου, έπεσε σε ένα χρόνο κατά 29%.

Στην πραγματική αγορά (Ελλάδα και εξωτερικό), δεν είναι λίγοι οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που κλείνουν, ούτε αυτοί που βρίσκονται στα πρόθυρα της αναστολής εργασιών: στον τουρισμό, τις αεροπορικές εταιρίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, την εστίαση κ.ά. Ωστόσο, νέα προϊόντα και υπηρεσίες γεννιούνται καθημερινά σε τομείς  όπως: προϊόντα προστασίας και καθαριότητας, υποδομές και εξοπλισμός προστασίας, μεταφορές, μετακινήσεις, ηλεκτρονικές αγορές, υπηρεσίες ατομικής εξυπηρέτησης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, με ή χωρίς εμάς. Αναζητώντας ευκαιρίες μέσα στην κρίση, έχουμε μια και μοναδική δυνατότητα να παραμείνουμε "ζωντανοί".

Σχόλια