Επαυξημένη διαδικασία κατασκευής συνδυάζει την ανθρώπινη χειροτεχνία με τον ψηφιακό σχεδιασμό.

Η επιτυχημένη και καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ένα νέο σύστημα κτισίματος, που συνδυάζει  τον ψηφιακό σχεδιασμό με τη βασική δεξιοτεχνία. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα από το τμήμα έρευνας Gramazio Kohler της ETH Zurich και εφαρμόστηκε με την κατασκευή ενός κυματοειδούς κτιρίου επεξεργασίας και αποθήκευσης κρασιού, από τοπικούς τεχνίτες, που βρίσκεται στην Πύδνα της Ελλάδας (Πιερία, Kitrvs Αμπελώνας - Οινοποιείο).
Το σύστημα αυτό ονομάστηκε Augmented Bricklaying και είναι μια τεχνολογική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας, που χρησιμοποιεί ένα οπτικό σύστημα καθοδήγησης για να δίνει στους κτίστες τη δυνατότητα να επιθεωρούν την ακριβή τοποθεσία του κάθε τούβλου που τοποθετούν. Η χρησιμότητά του έγκειται στη κατασκευή κτιρίων με διακυμάνσεις στους τοίχους τους, μία τεχνική που είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και για λόγους πρακτικούς, όπως είναι ο φωτισμός, ο αερισμός και η διατήρηση συγκεκριμένων θερμοκρασιών. 
Οι προσαρμογές των τούβλων γίνονται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια μίας οθόνης που δείχνει την ακριβή τοποθεσία κάθε τούβλου. Με αυτόν τον τρόπο, στην κατασκευή του οινοποιείου της Πύδνας, τοποθετήθηκαν 13.596 χειροποίητα τούβλα, σε 3 μήνες. Έτσι, ανάλογα με τη θέση του φωτός, οι τοίχοι φαίνεται να ρέουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις (βλ. σχετικό βίντεο).

Η καινοτόμα ιδέα του Augmented Bricklaying διακρίθηκε ως μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες στον κόσμο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2020.
Spiral

Σχόλια