10 βασικές ικανότητες που κάνουν τον μάνατζερ ηγέτη.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι γεννημένοι ηγέτες, αλλά όλοι μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητες που απαιτούνται, ώστε να γίνουν καλοί ηγέτες. Εάν έχετε διοικητικά καθήκοντα, θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι η βελτίωση των ηγετικών σας ικανοτήτων, όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά μπορεί και να εκτινάξει τα αποτελέσματα της εργασίας σας. Γνωρίστε τις 10 βασικές ικανότητες, που προτείνονται από μερικούς από καλύτερους ειδικούς του θέματος της ηγεσίας (Stacey Marone & Marcel Schwantes):
  1. Αξία. Ένας άνθρωπος χωρίς αξίες, χωρίς ιδανικά, χωρίς ηθική, δεν μπορεί να γίνει ηγέτης. Ίσως για λίγο, όχι για πολύ, όχι επιτυχημένα. Κρατήστε σταθερές τις αξίες σας.
  2. Πειθαρχία. Ένας καλός ηγέτης πρέπει να είναι πειθαρχημένος, έτσι ώστε να εμπνέει και τους άλλους ανθρώπους. Επιδείξτε πειθαρχία στην εργασία, αλλά και στο σπίτι και την προσωπική σας ζωή.
  3. Ευθύνη. Η ανάληψη ευθυνών είναι η "γυμναστική" των ηγετικών σας ικανοτήτων. Μην διστάζετε να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες.
  4. Αναγνώριση. Η αναγνώριση των ανθρώπων που κάνουν κάτι καλά ή και καλύτερα από εσάς, αποτελεί κλειδί στην ανάδειξη της ηγετικής ικανότητας. Μην φοβάστε να μεταφέρετε υπευθυνότητες σε αυτούς που πιστεύετε ότι αξίζουν.
  5. Επίγνωση. Είναι βασικό για έναν ηγέτη να έχει πάντοτε την επίγνωση της κατάστασης. Τι συμβαίνει τώρα, τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Διατηρείστε την επίγνωση της κατάστασης, έτσι ώστε να μπορείτε να προβλέψετε είτε επερχόμενα προβλήματα, είτε... ευκαιρίες!
  6. Παρακίνηση. Η παρακίνηση στην εργασία είναι βασική ικανότητα για έναν ηγέτη. Φροντίστε να εμπνέετε τους άλλους, βοηθήστε τους όταν χρειάζεται, δείξτε τους το δρόμο για την επιτυχία. Αυτοί θα σας ακολουθήσουν.
  7. Μάθηση. Μαθαίνοντας γίνεται κανείς καλύτερος και κρατά την οξύνοια του νου του. Αγαπήστε τη μάθηση, μάθετε να μαθαίνετε και όταν χρειάζεται να απορρίπτεται πεπαλαιωμένες γνώσεις.
  8. Επίλυση. Ένας ηγέτης πρέπει να μπορεί να επιλύει προβλήματα. Αναγνωρίστε σωστά τα προβλήματα που παρουσιάζονται, είτε αναφορικά με την εργασία, είτε ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους και επιλύστε τα.
  9. Ακρόαση. Σημαντικό χαρακτηριστικό ενός καλού ηγέτη είναι να ακούει, να κατανοεί και να μαθαίνει από τους άλλους. Μάθετε να ακούτε και να αναγνωρίζετε το πλήρες νόημα, που δεν περιλαμβάνεται μόνο στις λέξεις, αλλά και σε μη λεκτικά στοιχεία, όπως η ο τόνος της φωνής ή η γλώσσα του σώματος.
  10. Ανάπτυξη σχέσεων. Οι σχέσεις είναι προτεραιότητα για τους ανθρώπους, μεγαλύτερη από το κέρδος. Η δημιουργία προσωπικής σχέσης του ηγέτη με τους ανθρώπους του, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτέλεση της εργασίας του. Μην περιορίζεστε σε μία καλημέρα, ή σε ένα τι κάνεις. Μοιραστείτε μια ιστορία σας, ενδιαφερθείτε για τον άλλο.
 

Οι ηγετικές ικανότητες είναι απαραίτητες για την προώθηση της καριέρας σας, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η ηγεσία είναι κάτι περισσότερο από το να αναλαμβάνεις τη διεύθυνση μια ομάδας. Και όπως είπε ο Αμερικανός πολιτικός John Quincy Adams: "Εάν οι πράξεις σας εμπνέουν τους άλλους να ονειρευτούν περισσότερα, να μάθουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα και να γίνουν περισσότερα, τότε είστε ηγέτης".

Σχόλια