Το ανοιχτό παράθυρο που... σταματάει το θόρυβο!

Μια ομάδα ερευνητών από τη Σιγκαπούρη, έχει αναπτύξει μια τεχνολογία ακύρωσης θορύβου, που επιτρέπει σε ανοιχτά παράθυρα να εμποδίζουν την εισαγωγή εξωτερικών ήχων!

Είναι το Παράθυρο Ελέγχου Θορύβου, το οποίο περιλαμβάνει 24 μικρά ηχεία που εκπέμπουν ηχητικά κύματα, αντίστοιχα με τον εισερχόμενο θόρυβο, τον οποίον και ακυρώνουν.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο για να λαμβάνει τον εισερχόμενο θόρυβο και με έναν υπολογιστή προσδιορίζει τη συχνότητα κύματος που απαιτείται για την εξουδετέρωση του ήχου. Στη συνέχεια μεταδίδει τη σχετική συχνότητα από τα ηχεία που βρίσκονται στο πλαίσιο του παραθύρου και ο εισερχόμενος ήχος ακυρώνεται!

Το σύστημα είναι αποδοτικότερο στη μετρίαση ήχων που βρίσκονται μεταξύ 300 και 1.000 hertz (θόρυβος αυτοκινήτων, σειρήνων, σκυλιών, κροτίδων, καυγάδων κ.ά.), συχνότητες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται μεμονωμένες ανθρώπινες φωνές, πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο μέλλον.


Το Παράθυρο Ελέγχου Θορύβου, που αναμένεται σύντομα να αξιοποιηθεί εμπορικά, διακρίθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες καινοτομίες στον κόσμο, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου του 2020.

Σχόλια