10 απλές ενδείξεις για να καταλάβεις αν σου λένε ψέμματα.

Το ψέμα αποτελεί μία "κακή" πράξη, που παραμένει συχνά ατιμώρητη και που για το λόγο αυτό αποτελεί ένα διαρκή πειρασμό για πολλούς ανθρώπους. Καθώς όμως είναι πολύ δυσάρεστο, προσβλητικό ή και επιβλαβές να σου λένε ψέματα, η ανάπτυξη της δεξιότητας ώστε να καταλαβαίνεις πότε ένας άνθρωπος σου λέει ψέματα, είναι μία ικανότητα απαραίτητη σε κάθε επίπεδο: προσωπικό ή επαγγελματικό. 

Κάνε λοιπόν τη σχετική ερώτηση (π.χ. με απατάς;) στο συνομιλητή σου και ανακάλυψε αν σου λέει ψέματα, σύμφωνα με τα 10 παρακάτω ενδεχόμενα απαντήσεών του:

1ο ενδεχόμενο απάντησης: Πώς μπορείς να σκέφτεσαι κάτι τέτοιο; Που να βρω εγώ κάποιον / κάποια να σε απατήσω;
Όταν κάποιος σου δίνει μία αόριστη απάντηση, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σου λέει ψέματα. Προσπάθησε λοιπόν να κρατήσεις τον άνθρωπο αυτό στο θέμα και να πάρεις μία ξεκάθαρη απάντηση, με ένα "ναι" ή ένα "όχι". Συνήθως οι μονολεκτικές απαντήσεις είναι αληθείς.

2ο ενδεχόμενο απάντησης: Χα - χα! Νομίζεις ότι δεν έχω άλλη δουλειά από το να ψάχνω γκόμενο / γκόμενα;
Αν ο συνομιλητής σου κάνει πως γελά, τότε μάλλον σου λέει ψέματα. Μέσω του γέλιου το θέμα υποβαθμίζεται και ουσιαστικά ο ψεύτης αφοπλίζει το "θύμα" του. Η ανάδειξη της αστείας πλευράς ενός θέματος, είναι μία ακόμη ένδειξη ψεύδους.

3ο ενδεχόμενο απάντησης: Σου ορκίζομαι, ποτέ δεν σε απάτησα! Σου είπα ποτέ ψέμματα; 
Ένα από τα συνηθέστερα σημάδια ψεύδους είναι η διόγκωση της ειλικρίνειας. Όταν ένας άνθρωπος σου υπόσχεται και σου ορκίζεται ότι δεν έχει σχέση με κάποιο γεγονός, συνήθως σου λέει ψέματα.

4ο ενδεχόμενο απάντησης: Ξέρω πώς νιώθεις. Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς νιώθεις όταν σε απατούν...
Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε κάποιον που σου δείχνει κατανόηση. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να μην πέσεις! Το πιθανότερο είναι να σου λέει ψέματα!

5ο ενδεχόμενο απάντησης: Με ποιον / ποια να σε απατήσω; Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο;
Όταν κάποιος σε δεν σου απαντάει ευθέως, τότε σου λέει ψέματα. Η απάντηση με ερώτηση είναι ένα από τα πιο καθαρά σημάδια ψεύδους.

6ο ενδεχόμενο απάντησης: Ε;...
Όταν ο συνομιλητής σου παγώσει, αδυνατώντας να δώσει μια άμεση απάντηση (ειδικότερα σε μία απλή ερώτηση), τότε κάτι δεν πάει καλά! 2 - 3 δευτερόλεπτα παύσης είναι αρκετά για να καταλάβεις την αλήθεια...

7ο ενδεχόμενο απάντησης: Τι είπες τώρα; Αλήθεια με ρωτάς κάτι τέτοιο; Δεν το πιστεύω! Α, δεν μπορώ τώρα!
Η υπερβολική αντίδραση στην ερώτησή σου είναι και αυτή ένα σημάδι ψεύδους. Συνήθως η έκπληξη σε μια ερώτηση κρατάει λίγο και η υπερβολική διάρκειά της σημαίνει κάτι: ψέμα!

8ο ενδεχόμενο απάντησης: Πώς σκέφτηκες κάτι τέτοιο για μένα; Αυτό είναι χτύπημα κάτω από τη ζώνη!
Ο εχθρικός τόνος ή η βρισιά, αποτελούν καθαρά σημάδια ψεύδους. Μην εγκαταλείπεις μια τέτοια συζήτηση, προσπάθησε να ρίξεις τους τόνους και κάνε την ίδια ερώτηση ξανά. Ύστερα θα ξέρεις καλύτερα!

9ο ενδεχόμενο απάντησης: Εγώ; Nα σε απατήσω; Αν πήγα με κάποιον / κάποια άλλον / άλλη;
Η επανάληψη της ερώτησης για πολλές φορές είναι καθαρό σημάδι ψεύδους. Τώρα πια ξέρεις!

10ο ενδεχόμενο απάντησης: Δεν ξέρω εσύ τι σκέφτεσαι για τη σχέση μας, αλλά εγώ νομίζω ότι ό,τι κι αν γίνεται μεταξύ μας, είμαστε καλά. Τα μικρο-καβγαδάκια μας είναι φυσιολογικά και δεν έχουν σημασία.
Αν ο συνομιλητής σου προσπαθεί να αποφύγει την απάντηση, δίνοντάς σου άσχετες πληροφορίες ή προσπαθεί να αλλάξει το θέμα, τότε κάτι δεν πάει καλά: άλλη μία σημαντική ένδειξη ψεύδους.


Αν λοιπόν σε μία δύσκολη ερώτηση ο συνομιλητής σου σε απαντήσει με κάποιο από τα παραπάνω σενάρια, τότε έχεις διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό ότι σου λέει ψέματα. Όμως ακόμα και έτσι, δεν είσαι βέβαιος / βέβαιη. Προσπάθησε να συνδυάσεις την απάντησή του με μερικές άλλες ενδείξεις στις κινήσεις του, όπως: όταν ξεροκαταπίνει κανείς, ή όταν αποφεύγει τη ματιά σου, ή ξύνει τη μύτη του, το μάτι του ή το αυτί του, ή όταν φέρνει το χέρι του στο πρόσωπο ή το σβέρκο του. Αν μπορείς να συνδυάσεις ένα από τα 10 προαναφερόμενα ενδεχόμενα απαντήσεων, με μία τουλάχιστον από τις προηγούμενες ενδείξεις στις κινήσεις του, τότε είσαι βέβαιος / βέβαιη ότι σου είπε ψέματα.

Spiral

Σχόλια