Διαβάλλοντας το αδιάβλητο: η κακή συνήθεια των Ελλήνων.

Στην Ελλάδα της κανονικότητας, του βολέματος, των ημετέρων, της ανεπαρκούς παιδείας και της αναποτελεσματικότητας της εργασίας, μία ικανότητα ανθεί και αναπτύσσεται αιώνες τώρα  στα μυαλά των πολιτών της. Είναι η ικανότητα κατάλυσης του "αδιάβλητου", μία κακιά συνήθεια των Ελλήνων, που έχει κάνει τον όρο "αδιάβλητο" να ακούγεται πλέον ως ανέκδοτο!

Το "αδιάβλητο των εκλογών", το "αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων", το "αδιάβλητο του ΕΣΠΑ", το "αδιάβλητο του ΑΣΕΠ", μέχρι και το "αδιάβλητο του ηλεκτρονικού συστήματος υιοθεσίας", έχουν καταλυθεί από την εξ αρχαιοτάτων χρόνων ανεπτυγμένη σοφιστική ικανότητα των Ελλήνων, που αναδεικνύουν απρόσμενα μία εκπληκτική συνεργατική κουλτούρα, χαρακτηριζόμενη ακόμα και ως διαφθορά, με κίνητρο φυσικά το προσωπικό συμφέρον και με το άλλοθι του "αφού όλοι θα έκαναν το ίδιο αν μπορούσαν, γιατί να μην το κάνω εγώ που μπορώ". Με λίγα λόγια, δεν έχουν αφήσει "αδιάβλητο" για "αδιάβλητο", διαβάλλοντας τελικά τη λέξη και προκαλώντας το μειδίαμα σε κάθε άκουσμά της.

Το "αδιάβλητο" και η διαβλητότητά του.

Πριν από λίγες ημέρες κάποιο φροντιστήριο (διαφημιζόμενο μάλιστα για τα μεγάλα του ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις), προκάλεσε σχετική έρευνα με τη μεγάλη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων τενοντίτιδας (!) στους μαθητές του, που αδυνατούσαν να γράψουν και εκμεταλλεύονταν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε προφορική εξέταση. Καλό; Είναι να απορεί κανείς πού τα σκέφτονται!

Το άλλο πάλι, όπου χάθηκαν λέει 83 σφραγίδες από τους σάκους με το εκλογικό υλικό, λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, στο Δήμο Παύλου Μελά;

Ή κάνει εντύπωση ότι ακόμα και μέσα στα κόμματα "κλέβει" ο ένας τον άλλον; Ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης αμφισβήτησε ρητά το "αδιάβλητο" της εκλογής Προέδρου στο κόμμα του το 2015!

Όσο αφορά στο "αδιάβλητο" των διαγωνισμών του δημοσίου; Πριν από μόλις 2 ημέρες ματαιώθηκε ο διαγωνισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για συντήρηση σχολικών μονάδων, λόγω παράνομου περιορισμού των συμμετεχόντων υποψηφίων αναδόχων του έργου (λίγο παρωχημένη τακτική βεβαίως!). Για να μη μιλήσουμε και για το "αδιάβλητο" των τηλεοπτικών αδειών το 2016, το "αδιάβλητο" του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες τον Ιούλιο του 2019, το "αδιάβλητο" διαγωνισμών για τη σίτιση προσφύγων κλπ. κλπ. και πεθάνουμε στα γέλια!

Να μιλήσουμε μήπως για το "αδιάβλητο" προκηρύξεων θέσεων εργασίας σε Δήμους ή Περιφέρειες; Ποιος δεν γνωρίζει την τακτοποίηση των ημετέρων (π.χ. αποτυχόντων υποψηφίων βουλευτών, ή δημάρχων κ.ά.) σε θέσεις εργασίας ή διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς, επιχειρήσεις ή ακόμη και σε υπηρεσίες; Πριν από λίγες ημέρες σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε ότι εκτός της υποψήφιας κας Πρώην Υποψήφιας Βουλευτή Ν.Δ., κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής στην προκήρυξη και δύο άλλοι υποψήφιοι πολίτες. Τι θα πει "εκτός"; Μήπως η υποψηφιότητα της κυρίας αυτής ήταν δεδομένη και αποδεκτή ως φυσιολογική, ακόμη και από την αντιπολίτευση;

Για το "αδιάβλητο" του ΕΣΠΑ; Έχουμε να πούμε κάτι ή να το αφήσουμε καλύτερα; Από το 3 ΚΠΣ, έως και σήμερα, το διαβλητό του ΕΣΠΑ διαφημίζεται συστηματικά. Αν ισχύει; Σε κάποιες περιπτώσεις (Δράσεις) σίγουρα ναι! Σε κάποιες άλλες, όχι. Σε κάθε περίπτωση, το "αδιάβλητο" δεν υπάρχει!

Το άλλο, με το "αδιάβλητο" στις εξετάσεις οδήγησης, το ξέρεις; Κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι! Πλήρωσε μπροστά και πάρε δίπλωμα. Αν πατήσεις κανέναν με το αυτοκίνητό σου, είναι δική σου δουλειά!

Το θράσος ως παράγοντας επιτυχίας.

Εν τέλει, αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει, είναι αφενός η εφευρετικότητα των Ελλήνων, αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί μία "αδιάβλητη" περίπτωση διαβάλλεται. Αφετέρου όμως, αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι το θράσος, που επιδεικνύουν οι φορείς της όποιας καταστρατήγησης αδιάβλητου, οι οποίοι διακηρύττουν περίτρανα την ικανότητά τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμβούλων ΕΣΠΑ, που εγγυούνται κυριολεκτικά την επιτυχή έκβαση των αιτημάτων ένταξης στο ΕΣΠΑ, με την ανάληψη μάλιστα δωρεάν της σύνταξης και της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας. Εν ολίγοις, πληρώνονται απολογιστικά της εργασίας τους με την πρόκριση του φακέλου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Πώς είναι τόσο σίγουροι για την έκβαση των αιτημάτων τους; Όλοι καταλαβαίνουμε πώς. Ο εισαγγελέας;

Ωστόσο, το θράσος πληρώνεται κάποια μέρα (ή έτσι θέλουμε να ελπίζουμε)! Ο δάσκαλος οδήγησης που ρωτούσε ωμά τον εξεταζόμενο οδηγό αν έφερε λεφτά για τις εξετάσεις, σήμερα αναζητά νέα εργασία και ο εξεταζόμενος οδηγός που έφερε λεφτά, ξαναδίνει για δίπλωμα. Για να μη μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στην κοινωνία μας εξαιτίας αυτής και των λοιπών μορφών διαφθοράς.


Στην Ελλάδα λοιπόν, θεωρείται κανονικότητα το βόλεμα των ημετέρων ανεπαρκούς παιδείας και αναποτελεσματικότητας της εργασίας τους. Μία κανονικότητα που επιτυγχάνεται μέσα από την ικανότητα να διαβάλλουμε τα "αδιάβλητα", ώστε να εκμεταλλεύονται οι λίγοι τους κόπους των πολλών. Μία ικανότητα την οποία αναπτύξαμε με κόπους και ιδρώτα χιλιάδες χρόνια τώρα, που κατέστη πολυμορφική, ανθεκτική και προσαρμοστική και δεν είμαστε διατεθειμένοι να την παραδώσουμε σε καμία τρόικα. Μία ικανότητα - κακή συνήθεια, που όπως όλες οι κακές συνήθειες δεν κόβονται παρά μόνο μαχαίρι. Ή με το μαχαίρι.

Spiral

Σχόλια