Ελληνικές επιχειρήσεις: Κορυφώνεται η αισιοδοξία, αλλά... ανέξοδα!

Κορυφώνεται η αισιοδοξία των ελληνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με σχετική έρευνα της HSBC, αλλά η αναμενόμενη βελτίωση δεν έχει βάση, καθώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις φαίνεται να "απουσιάζουν" από τις προσδοκώμενες αλλαγές.

Η έρευνα της HSBC, με τίτλο “Navigator: Now, next and how”, πραγματοποιήθηκε σε 9.100 επιχειρήσεις σε 35 χώρες και γεωγραφικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και αναδεικνύει ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις στην χώρα μας πιστεύουν ότι θα αναπτυχθούν στο κοντινό μέλλον, αλλά και ότι μόνο 1 στις 3 βλέπει τον εαυτό της να αλλάζει σημαντικά!

Ειδικότερα, από την έρευνα της HSBC προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα:
  • Το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναμένουν ανάπτυξη την επόμενη πενταετία, ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο και τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (82% και 80% αντίστοιχα).
  • Το 65% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνουν πιο αισιόδοξες σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. 
  • Το 81% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι αισιόδοξες για τις προοπτικές του διεθνούς εμπορίου την επόμενη διετία, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης.
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς είναι ακόμα πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές ανάπτυξής τους κατά τους επόμενους 12 μήνες (98% έναντι 85% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων).
  • Το 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένουν ότι η θα αναπτυχθούν κατά το επόμενο έτος, ποσοστό μεγαλύτερο τόσο από τον παγκόσμιο, όσο και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (79%).
  • Δυστυχώς όμως, μόνο το 35% των επιχειρήσεων στη χώρα μας αναμένει, ότι οι επιχειρήσεις του θα αλλάξουν ριζικά ή σημαντικά τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος παγκοσμίως φτάνει στο 50% και στην Ευρώπη το 41%.

Τώρα, το πώς εμείς οι Έλληνες καταφέρνουμε να βλέπουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, χωρίς την αλλαγή τη δική μας, είναι μια μεγάλη ιστορία!

Spiral

Σχόλια