Πώς πήρε το όνομά της η "Black Friday"; Η αλήθεια πίσω από το μύθο!

Πώς πήρε το όνομά της η "Black Friday"; Πολλά ακούγονται, με κορυφαίο το μύθο του σκλαβοπάζαρου στις ΗΠΑ (Μαύρος Παρασκευάς;), αλλά μία είναι η αλήθεια για τη δημοφιλέστερη εκπτωτική περίοδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την Telegraph και τη Hannah Daly, ο όρος "Black Friday" σχετίζεται με μία σημαντική οικονομική απώλεια δύο Αμερικανών επενδυτών στα μέσα του 19ου αιώνα.  Πρόκειται για δύο επενδυτές της Wall Street, του Jim Fisk και του Jay Gould, που είχαν αγοράσει μαζί μία σημαντική ποσότητα χρυσού στις ΗΠΑ, με την προσδοκία να κερδίσουν ένα μεγάλο ποσό από την μεταπώλησή του. Ωστόσο, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου του 1869 (από την οποία πήρε το όνομά της και η "Black Friday") η Αμερικάνικη αγορά χρυσού κατέρρευσε, εξαιτίας των συναλλαγών των Fisk και Gould, καταχρεώνοντας τους βαρόνους του χρυσού στις ΗΠΑ. Και ήταν λίγα χρόνια μετά, που η χρονική περίοδος λίγο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, αποκαλέστηκε για πρώτη φορά ως "Black Friday".

Έκτοτε, ακούστηκαν πολλά για την προέλευση της ονομασίας των δημοφιλέστερων εκπτώσεων του κόσμου, όπως από τη λογιστικές καταχωρήσεις στις ΗΠΑ (με κόκκινο τις ζημίες, με μαύρο τα κέρδη), από τους αγρότες του Αμερικάνικου Νότου που αγόραζαν σκλάβους σε περίοδο χαμηλής ζήτησης (μετά τη συγκομιδή και την Ημέρα των Ευχαριστιών) ή από τους αστυνομικούς της Philadelphia, όταν δημιουργήθηκε χάος μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στο Στρατό και το Ναυτικό.

Διαβάστε σχετικά: 7 συμβουλές για την Black Friday.

Σήμερα η "Black Friday" στις ΗΠΑ αποτελεί τη σημαντικότερη εκπτωτική περίοδο του χρόνου, με πολλά εμπορικά μαγαζιά να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις, μετά από τη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ η Ευρώπη την έχει υιοθετήσει μέσω της Μ. Βρετανίας και της Amazon από το 2010.

Spiral

Σχόλια