11 απαρέγκλιτοι κανόνες για να μην αστοχήσεις στην επιχειρηματική σου προσπάθεια.

Γιατί αποτυγχάνουν οι επιχειρήσεις; Για πολλούς λόγους. 11 από τους σημαντικότερους (σύμφωνα με σχετική έρευνα της Janet Attard) παρουσιάζονται στη συνέχεια, ως απαρέγκλιτοι κανόνες για να μην αστοχήσεις στην επιχειρηματική σου προσπάθεια:
 1. Να είσαι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου. Μην κοιτάς τα χρήματα που θεωρείς ότι θα κάνεις. Αν δεν σου αρέσει η δουλειά σου και αν δεν νιώθεις περήφανος όταν την παρουσιάζεις στους άλλους, μην την ξεκινάς καν.
 2. Να γνωρίζεις από πριν τις απαιτήσεις της επιχείρησης. Σχεδίασε τη δουλειά σου, μάθε τι χρειάζεται σε χρόνο και εργασία, σε δέσμευση και χρήμα.
 3. Μην αφήσεις την επιθυμία σου να πάει καλά η επιχείρησή σου, να επισκιάσει την πραγματικότητα. Μια ιδέα είναι καλή όταν ο κόσμος ξοδεύει χρήματα για να αγοράσει, όχι όταν αρέσει στον επιχειρηματία (προσοχή, συγγενείς και φίλοι δεν είναι να τους ρωτάς: χαϊδεύουν αυτιά!).
 4. Διάλεξε προϊόντα ή υπηρεσίες, που να μπορείς να τα πουλήσεις πολύ ακριβότερα από ότι χρειάζεται για να φτιάξεις ή να τα αγοράσεις. Αν το περιθώριο αυτό δεν είναι αρκετά μεγάλο, δεν θα μπορέσεις να αναπτύξεις την επιχείρησή σου, ή π.χ. να προσλάβεις υπαλλήλους, να πληρώσεις έξοδα, διαφημίσεις κλπ.
 5. Είσαι ρεαλιστής και προϋπολογίζεις τα έξοδα; Ok. Τώρα διπλασίασέ τα! Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες "ξεχνούν" ή υποτιμούν πραγματικά κόστη, όπως π.χ. για μάρκετινγκ, φόρους, προσωπική εργασία, μετακινήσεις, προμήθειες, ενδεχόμενες αυξήσεις κλπ.
 6. Να είσαι ειλικρινής στους πελάτες σου. Μην υπόσχεσαι αν δεν μπορείς να το κάνεις. Μη λες ψέματα ούτε να υπερβάλλεις στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.
 7. Κατανόησε τη σημασία του μάρκετινγκ και μάθε πως να χρησιμοποιείς τις πρακτικές του. Ο κόσμος δεν αλλάζει τις καταναλωτικές του συνήθειες επειδή εσύ έφτιαξες ένα πολύ ωραίο προϊόν. Για να κάνεις πελάτες, πρέπει να προωθήσεις τα προϊόντα σου ή τις υπηρεσίες σου συστηματικά και αποδοτικά.
 8. Να συμπεριφέρεσαι στους συνεργάτες σου, τους πωλητές σου και τους προμηθευτές σου με σεβασμό και να τους δείχνεις ότι τους εκτιμάς. Αν τους δημιουργείς απορίες που δεν μπορείς να απαντήσεις, αν αφήνεις να υπονοείται ότι δεν κάνουν και πολύ καλή δουλειά, αν δεν τους αμείβεις όπως πρέπει, δεν θα σε βοηθήσουν ποτέ και πιθανώς να αποτύχετε μαζί.
 9. "Αγκάλιασε" το διαδίκτυο. Ασχέτως τι πουλάς, οι πελάτες χρειάζονται το ίντερνετ για να σε βρουν και να αγοράσουν. Φτιάξε μια καλή ιστοσελίδα, γιατί χωρίς μια καλή και αποδοτική ιστοσελίδα, όλες οι προσπάθειές σου για διαδικτυακό μάρκετινγκ θα πάνε χαμένες (μάθε εδώ πως μπορείς να αξιολογήσεις την εταιρική σου ιστοσελίδα).
 10. Μην περιμένεις να γίνουν θαύματα. Τα καλά αποτελέσματα δεν έρχονται επειδή ελπίζουμε, έρχονται με πολλή δουλειά, κόπο, χρόνο, χρήματα, που επενδύονται στη επιχείρηση, συστηματικά και συνεχόμενα.
 11. Θυμήσου: το 1 είναι ο μοναχικότερος αριθμός στις επιχειρήσεις. Ένα προϊόν, μία υπηρεσία, ένας βασικός πελάτης, ή όλα τα αρχεία σου σε έναν υπολογιστή, είναι κανόνας αποτυχίας. Να μην εξαρτάσαι ποτέ από ένα πράγμα, ότι κι αν είναι αυτό, και σε καμία περίπτωση. Διότι, ένα ίσον κανένα!

Spiral

Σχόλια