Η μεγάλη σημασία της γλώσσας του σώματος στην ανθρώπινη επικοινωνία.

Γιατί η γλώσσα του σώματος είναι τόσο σημαντική; Διότι η η γλώσσα του σώματος είναι κάτι σαν την ομιλία, αλλά πολύ παλαιότερη και πιο βαθιά ριζωμένη στο μυαλό και το σώμα μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πιο εξοικειωμένος με τη μη λεκτική επικοινωνία, αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα τα μηνύματά της -παρά τις λέξεις που ακούει- και ως εκ τούτου, τα θεωρεί πιο βάσιμα.

Να γιατί όταν λέμε ότι "σ' αγαπώ" και δεν το νοιώθουμε πραγματικά, δεν γίνεται πιστευτό. Ή όταν δεν πιστεύουμε στο προϊόν που πάμε να πουλήσουμε, επιτυγχάνουμε ελάχιστες πωλήσεις. Γιατί, όταν το μυαλό μας μπερδεύεται από αντιφατικά μηνύματα (π.χ. ένα "όχι" που συνοδεύεται από μία κατάφαση ή ένα "μου έλειψες" που συνοδεύεται από ένα σταύρωμα των χεριών), τείνει να πιστεύει αυτό που πιο δύσκολο να παραποιηθεί: τη γλώσσα του σώματος!

Σχετικές έρευνες αναδεικνύουν τη γλώσσα του σώματος να συμμετέχει κατά 55% κατά την ανθρώπινη επικοινωνία, τον τόνο της φωνής κατά 38% και τις λέξεις μόνο κατά 7%!

Αν και τα ποσοστά αυτά δεν μπορεί να υπολογιστούν ακριβώς σε μία συζήτηση, ωστόσο είναι ενδεικτικά της πραγματικότητας. Κι αυτό έχει να κάνει με το περιεχόμενο μιας συζήτησης, ή με τη φύση της. Π.χ. όταν το θέμα της επικοινωνίας είναι περισσότερο συναισθηματικό, τότε οι λέξεις έχουν μικρότερη σημασία από τη μη λεκτική επικοινωνία, ενώ όταν το θέμα της επικοινωνίας είναι καθαρά λογικό, τότε οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην ανθρώπινη επικοινωνία και η μελέτη της βοηθά στη σωστή αποκωδικοποίηση του μηνύματος που μας μεταφέρει ο συνομιλητής μας. Το ίδιο γεγονός, μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι το ψέμα ή η υπερβολή στο λόγο μας, γίνεται κατά κάποιο τρόπο αντιληπτή από τους συνομιλητές μας.


Γι' αυτό πολλές φορές, λέμε "μην παίζεις με τις λέξεις" ή "δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το λες". Αν και ενστικτωδώς κατανοούμε τη σημασία της γλώσσας του σώματος, μήπως δεν της δίνουμε την πρέπουσα σημασία;

Spiral

Σχόλια