Κούρεμα του ελληνικού χρέους: Είναι το τέλος του μαραθωνίου;

Μετά από 14 ώρες συνεχούς διαπραγμάτευσης και 7 μήνες σχεδιασμού, την ιστορική βραδιά της 20ης προς 21ης Φεβρουαρίου, ο Φιλανδός Επίτροπος της Ε.Ε. για τα οικονομικά, διαπίστωνε χαριτολογώντας ότι «τώρα πια έχω μάθει για τα καλά, ότι ο ‘μαραθώνιος’ είναι ελληνική λέξη!». Όμως, στην πραγματικότητα ο μαραθώνιος για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας μόλις τότε άρχιζε!

Η συμβολή των 130 δις ευρώ, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι μεν σημαντική, ωστόσο δεν επαρκεί από μόνη της. Στο πλαίσιο αυτό, καθήκον της πολιτικής ηγεσίας είναι να δείξει το δρόμο της ανάπτυξης. Καθήκον όμως όλων μας είναι να τον ακολουθήσουμε, είτε από τη θέση του επιχειρηματία, είτε από αυτή του ιδιωτικού ή ακόμη και απ’ αυτή του δημόσιου υπαλλήλου ή λειτουργού!

Η συστράτευση όλων μας στον άξονα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Όμως, η σημασία της ανάπτυξης, που επικαλούνται πλέον όλοι, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια που επιτυγχάνεται με λόγια και σχέδια. Είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ανθρώπων. Της σύμπραξης και της συνέργιας που προκύπτει.

Αν λοιπόν σ’ αυτές τις περιστάσεις, καθήκον του επιχειρηματία είναι η εξεύρεση καλών επιχειρηματικών ιδεών, καθήκον των υπαλλήλων είναι η καλύτερη δυνατή υλοποίησή τους. Αν καθήκον του δημόσιου λειτουργού—πολιτικού είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας και της δημιουργίας ενός θετικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, καθήκον του δημόσιου υπαλλήλου είναι η καλή εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών.

Η ελληνική επιχείρηση θα πρέπει πλέον να μετατραπεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, από ένα στυγνό κερδοσκοπικό μηχανισμό, στο βασικό όχημα της ανάπτυξης και της ευημερίας όλων, που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα.

Ενώνουμε λοιπόν τώρα τις δυνάμεις μας προς ένα κοινό στόχο και διαμορφώνουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Ο μαραθώνιος αυτός πρέπει να κερδηθεί!

Spiral

Σχόλια