Δάνεια προς ΜμΕ; Είδος προς εξαφάνιση!

Μόλις 1,1 δισ. ευρώ ήταν το ύψος των νέων δανείων με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2017 (από 13 δισ. το 2009), σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ. Η στρόφιγγγα έχει κλείσει και δεν λέει να ανοίξει ακόμα. Και όχι αδικαιολόγητα: το 2016 το 43,2% των δανείων προς ΜμΕ ήταν μη εξυπηρετούμενα!

Καθώς, μάλιστα, το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούνται μικρομεσαίες αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος και τον αντίκτυπο που έχει για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο υπερβολικός δανεισμός που είχε συσσωρεύσει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας στη χώρα μας, οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ή και στο κλείσιμο, αφού δεν κατάφεραν εντός της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν. Αυτό είναι ένα γεγονός που η επανάληψή του πρέπει σαφώς να αποφευχθεί τα επόμενα έτη. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των επιχειρηματικών προσπαθειών αποτελεί βασική προϋπόθεση ανάπτυξης.


Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις έμμεσες χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, καθώς και αυτές του ΕΤΕΑΝ ή άλλων εναλλακτικών θεσμών χρηματοδότησης, όπως είναι τα μικροδάνεια από διάφορους φορείς (π.χ. Microstars), τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, το crowdfunding, διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας κ.ά.

Spiral

Σχόλια