"Μεσαία τάξη"; Μας τέλειωσε!Στην Ελλάδα επί δεκαετίες ήμασταν υπερήφανοι, θεωρώντας ότι μόνο η χώρα μας είχε μεσαία τάξη, αφού στις άλλες δυτικές χώρες υπήρχαν μόνο πλούσιοι και φτωχοί. Μύθος ή πραγματικότητα τότε, μία είναι η αλήθεια σήμερα: Στην Ελλάδα μεσαία τάξη, έτσι όπως τη γνωρίζαμε, δεν υπάρχει πια!

Σύμφωνα με σχετική Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε χθες με τίτλο «Υπό πίεση: Η συνθλιμμένη μεσαία τάξη», η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημά της (6% το χρόνο) τα τελευταία χρόνια (2008 - 2016) και έχει σήμερα το χαμηλότερο εισόδημα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του Οργανισμού.

Τι άλλο λέει η Έκθεση; Λέει ότι το 70% των νοικοκυριών που ανήκουν στη μεσαία τάξη στην Ελλάδα είναι οικονομικά ευάλωτα, δηλαδή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες δαπάνες ή ξαφνικές μειώσεις εισοδήματος.

Ποια μεσαία τάξη όμως; Ο ΟΟΣΑ παίρνει το μεσαίο (διάμεσο) εισόδημα και του κολλά ένα συντελεστή 75 έως 200%, δηλαδή από 6.700 έως 18.660€ το χρόνο . Και όσα νοικοκυριά ανήκουν εισοδηματικά σε αυτό το εύρος εισοδημάτων θεωρούνται μεσαία τάξη. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά είναι πλησιέστερα στα 6.700€, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να γίνουν... φτωχοί!

Από άλλη θεώρηση τώρα και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε συνθήκες φτώχειας ζει το 46,3% (στοιχεία 2017) των πολιτών. Και πώς ορίζεται να είσαι φτωχός το 2017; Με το να έχεις εισόδημα μικρότερο των 4.500€ ανά έτος! Δηλαδή 382€ το μήνα!

Αν λοιπόν οι μισοί Έλληνες είναι φτωχοί με αυτά τα κριτήρια, φανταστείτε πόσο "πλούσιοι" είναι οι υπόλοιποι και για ποια μεσαία τάξη μιλάμε!


Η φτώχεια λοιπόν, καλά κρατεί και καλά θα κρατήσει για πολλά ακόμα χρόνια από ό,τι φαίνεται... Στη χώρα μας είμαστε πολύ καλοί στην υποκρισία και το λαϊκισμό. Δυστυχώς όμως η εμπορία τους δεν ενδείκνυται για την επαναδημιουργία της μεσαίας τάξης. Αντιθέτως, ενδείκνυται για την οριστική εξάλειψή της. 

Spiral

Σχόλια