Η φούσκα - απόστημα της παγκόσμιας οικονομίας και η αρχή της νομοτέλειας.

Τι σχέση έχει η φούσκα της παγκόσμιας οικονομίας με την αρχή της νομοτέλειας; Ότι -όπως όλα έχουν αρχή και τέλος, έτσι και η φούσκα (ή καλύτερα το απόστημα)- κάποια στιγμή θα σκάσει!

Βέβαια, αν και ο παραλληλισμός δείχνει πνευματώδης, στη πραγματικότητα δεν χωρούν αστεία: η παγκόσμια φούσκα (με την έννοια του συνολικού παγκόσμιου χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού), σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (βλ. IMFBlog) ανέρχεται στο μυθικό ποσό των 184 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (ή το 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ)! Κατά αντιστοιχία με τον πληθυσμό της Γης (7,5 δισεκατομμύρια), ο κάθε πολίτης μοιάζει να χρωστά 24.500 δολάρια!

Σημείωση: στην Ελλάδα το δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη ανέρχεται στα 32.200 δολάρια (πού να λάβουμε υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα)!

Οι προσπάθειες που γίνονται για να τεθούν υπό έλεγχο επί μέρους χρέη κρατών, πολιτών και επιχειρήσεων, φαίνονται μικρές μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, που πλέον αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα.


Το ερώτημα που αιωρείται σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι αν, αλλά πότε θα ξεκινήσει η "αλυσιδωτή αντίδραση" που θα οδηγήσει ραγδαία στην κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Άραγε επιμελούνται σοβαρά του προβλήματος οι ισχυροί του πλανήτη τούτου, ή μήπως το υποβαθμίζουν, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις δυσάρεστες συνέπειες στις επόμενες γενιές;

Spiral

Σχόλια