4 βασικές γνώσεις για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα.

Λοιπόν: επιχειρείς ήδη ή προτίθεσαι να επιχειρήσεις. Το θέμα είναι τι γνωρίζεις για την επιχειρηματικότητα και τι δεν γνωρίζεις. Και μπορεί να γνωρίζεις ό,τι γνωρίζεις, αλλά σίγουρα δεν γνωρίζεις αυτά που δεν γνωρίζεις! Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Το γεγονός όμως να αντιλαμβάνεται το ότι δεν τα ξέρει όλα, είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επιτυχή επιχειρηματικότητα, καθώς αποτελεί τη βασική προϋπόθεση της μάθησης και κατά συνέπεια της αυτοβελτίωσης. Άρα, πρώτη απαίτηση γνώσης για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα: η γνώση ότι δεν τα ξέρεις όλα.

Δεύτερη απαίτηση γνώσης για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα: η γνώση του αντικείμενου εργασιών σου. Κάθε επιχειρηματίας πρέπει να διακρίνεται από τη γνώση του επί του αντικειμένου εργασιών του. Για παράδειγμα: ένας κατασκευαστής επίπλων πρέπει να γνωρίζει από κατασκευή επίπλων, ένας έμπορος ηλεκτρονικών υπολογιστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ένας εστιάτορας από εστίαση. Αυτονόητο ε; Αυτονόητο λοιπόν, αλλά πρέπει να ειπωθεί.

Τρίτη απαίτηση γνώσης για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα: η γνώση της διοίκησης επιχειρήσεων. Ο επιχειρηματίας καλείται να διοικήσει μία επιχείρηση: την επιχείρησή του! Αν δεν μπορεί να το κάνει -αργά ή γρήγορα- η αποτυχία είναι δεδομένη. Στο κέντρο της επιχειρηματικής γνώσης, είναι η ικανότητα αναγνώρισης μιας ευκαιρίας ή μιας απειλής. Ποιος μπορεί να αναγνωρίσει μια ευκαιρία ή μια απειλή, αν δεν ξέρει πώς να το κάνει; Και βέβαια, δεν είναι όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ειδικοί στη διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι όμως κάτοχοι μιας στοιχειώδους γνώσης. Δεν μπορεί να έχεις μια επιτυχημένη επιχείρηση, εάν δεν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις οργάνωσης, διαχείρισης προσωπικού, στρατηγικής, μάρκετινγκ ή χρηματοοικονομικών.


Αν λοιπόν είσαι γνώστης ότι δεν τα ξέρεις όλα, γνώστης του αντικείμενου εργασιών σου και γνώστης της διοίκησης επιχειρήσεων, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχεις την απαραίτητη γνώση για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα. Ναι; Ναι, αλλά χρειάζεται και κάτι άλλο: την ίδια ώρα που είσαι κάτοχος όλης της απαραίτητης γνώσης, θα πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχει κάποιος που ξέρει περισσότερα. Μπορεί να είναι ένας ειδικός εκτός της επιχείρησης, μπορεί να είναι και κάποιος εργαζόμενος μέσα στην επιχείρησή σου. Αναζήτησέ τον και εκμεταλλεύσου το γνωστικό του πλεόνασμα. Συνεπώς, τέταρτη απαίτηση γνώσης για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα: η γνώση ότι κάποιος άλλος μπορεί να προσφέρει περισσότερα από εσένα στην επιχείρησή σου (τουλάχιστον σε κάποιο ή σε κάποια πεδία).

Spiral

Σχόλια