Η διαδικασία δημιουργίας πελατών στο ίντερνετ.

H δημιουργία πελατών στο ίντερνετ είναι μία λογική, συστηματική και περιεκτική ακολουθία επιχειρησιακών πρακτικών, ώστε να επιτυγχάνεται ο σκοπός του ιστότοπου της επιχείρησης (πώληση μέσω ίντερνετ, επίσκεψη στο κατάστημα, πληροφόρηση κλπ.).

Στην ακολουθία αυτή περιλαμβάνονται:

1. Δράσεις αναγνωρισιμότητας. Η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα πρέπει να είναι γνωστή σε -κατά το δυνατόν- πολλούς ανθρώπους. Είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να επισκεφθεί κάποιος μια ιστοσελίδα, να εξοικειωθεί με τη χρήση της, να μείνει στη μνήμη του, να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του κ.ά.

2. Δράσεις ελκυστικότητας. Πρέπει να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες διασυνδέσεις με τον ιστότοπο, δηλαδή απευθείας συνδέσεις με άλλες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα social media, διαφημίσεις, φιλικές ιστοσελίδες, οδηγούς επιχειρήσεων κ.ά. Όσο περισσότερες συνδέσεις υπάρχουν, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι χρήστες του ιστότοπου.

3. Δράσεις επισκεψιμότητας. Καλή η είσοδος χρηστών σε μία ιστοσελίδα, αλλά μετά τι; Ο χρήστης θα πρέπει να περιηγηθεί στον ιστότοπο, να γνωρίσει τυχόν προϊόντα και υπηρεσίες. Αλλά επιπλέον, θα πρέπει να αλληλεπιδράσει με τον ιστότοπο, ώστε να κερδηθεί η εμπιστοσύνη του και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αγοράς. Δημιουργία λοιπόν, αφορμών για την ενεργή συμμετοχή του επισκέπτη της σελίδας, όπως φόρμες εγγραφής, διαγωνισμοί, δωρεάν παροχές κ.ά.4. Δράσεις πωλήσεων. Ο επισκέπτης, εφόσον έχει αλληλεπιδράσει με τη σελίδα, είναι πλέον έτοιμος να αγοράσει κάτι. Όμως δεν θα το κάνει αν δεν οδηγηθεί εκεί με συνέπεια. Κάθε ιστότοπος θα πρέπει να οδηγεί συστηματικά τον επισκέπτη στην αγορά και κατά το δυνατόν προσωπικά.

5. Δράσεις διατηρησιμότητας. Εφόσον ο άνθρωπος, έγινε χρήστης, ο χρήστης έγινε επισκέπτης και ο επισκέπτης πελάτης, μένει άλλο ένα πολύ – πολύ σημαντικό βήμα: να διατηρηθεί αυτό που με τόσο κόπο δημιουργήθηκε. Δηλαδή, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επαναγοράς του πελάτη, με δράσεις όπως αλληλογραφία, προσωπική εξυπηρέτηση και ενημέρωση, προσωπικές εκπτώσεις κ.ά.
Όλα καλά κι όλα ωραία! Κάνουμε λοιπόν τις απαραίτητες κινήσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα, πάντοτε μετρώντας με ακρίβεια και συνέπεια, κάθε μία από αυτές. Αλλά προσοχή: εάν ο ιστότοπος της επιχείρησης δεν πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, τότε είναι πολύ πιθανό, να μην επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Spiral

Σχόλια