6 βασικοί τομείς για να αξιολογήσεις την επιχειρηματική σου ιδέα.

Έχεις τη δική σου επιχειρηματική ιδέα και αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάποιος, που να μπορεί να στην αξιολογήσει αντικειμενικά, χωρίς να σου την κλέψει; Δες παρακάτω πώς μπορείς να την αξιολογήσεις μόνος σου.

Για να αξιολογηθεί μία επιχειρηματική ιδέα ως υλοποιήσιμη θα πρέπει να αξιολογήσεις τους 6 παρακάτω τομείς:
  1. Τη γνώση σου για το αντικείμενο εργασίας της επιχειρηματικής ιδέας. Πόσο καλά γνωρίζεις το αντικείμενο; Θα ξοδέψεις χρόνο και χρήμα για να μάθεις καλύτερα την εργασία αυτή; Μήπως να βρεις κάποιο συνεργάτη γιατί δεν θα τα καταφέρεις αρκετά καλά μόνος/η;
  2. Την εμπειρία σου στο αντικείμενο εργασίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορείτε να έχεις αρκετή γνώση του αντικειμένου εργασίας, αλλά όχι αρκετή εμπειρία. Ήσουνα ποτέ ιδιοκτήτης ή υπάλληλος σε αντίστοιχο αντικείμενο εργασίας; Σε τι ποσοστό η εμπειρία μετράει για την εν λόγω εργασία;
  3. Τις ικανότητές σου. Αγνόησε για λίγο, τις όποιες ικανότητές σου είναι συνηθισμένες και προσπάθησε να συγκεντρωθείς στις ικανότητές σου, οι οποίες είναι μοναδικές για την υλοποίηση της επιχειρηματικής σου ιδέας (δηλ. ξεχωριστές, ικανότητες που δεν τις έχουν οι ανταγωνιστές, π.χ. ειδική γνώση ή τεχνική, πρόσβαση σε φθηνές πρώτες ύλες, δημοφιλία στην πελατειακή βάση κλπ.). Σε τι ποσοστό έχεις αυτές τις ικανότητες; Αν σου λείπουν αυτές οι ικανότητες, πόσο εύκολο είναι να τις αποκτήσεις;
  4. Την ευκολία εισόδου στην αγορά. Σκέψου τα κόστη εισόδου στην αγορά, καθώς και τα όποια εμπόδια (π.χ. νομικά, γραφειοκρατικά, εμπόδια από τον ανταγωνισμό κλπ.). Για παράδειγμα, μία επιχείρηση παροχής υπηρεσιών μπορεί να λειτουργήσει και από το σπίτι, με ελάχιστα έξοδα.
  5. Τη μοναδικότητα της επιχειρηματικής σου ιδέας. Η μοναδικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κανένας άλλος δεν παρέχει το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία: σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν παρέχει το προϊόν ή την υπηρεσία με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο προτίθεσαι εσύ να τα παρέχεις. Ή ότι κανείς άλλος δεν τα παρέχει στην περιοχή σου. Έτσι, αναζήτησε κάποιο τρόπο να διακριθεί το προϊόν ή η υπηρεσία σου από τους ανταγωνιστές.
Προσοχή (1): Μην υλοποιείς καμία ιδέα, που κάθε τομέας αξιολόγησης δεν βαθμολογείται πάνω του μετρίου! Θα πρέπει να έχεις τη γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα πριν τη θέσεις σε εφαρμογή. Θα πρέπει επιπλέον η είσοδος στην αγορά να μην έχει εμπόδια.

Προσοχή (2): Μην υλοποιήσεις καμία ιδέα, που στον τομέα της μοναδικότητας δεν βαθμολογείται με άριστα! Θα πρέπει η ιδέα σου να είναι μοναδική ή διακριτή από τον ανταγωνισμό.

Spiral

Σχόλια