Οικονομία: η μεγαλύτερη κρατικοποίηση ιδιωτικής περιουσίας στον 21ο αιώνα.Αναιμική η οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΣΕΒ στο μηνιαίο του δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, απατηλή όμως σύμφωνα με τις τρέχουσες οικονομικές δημοσιονομικές ενδείξεις, αφού η πλειονότητα των Ελλήνων οδηγείται σε κάποια μορφή περιουσιακής ή χρηματικής κατάσχεσης.

Αφενός, τα «καλά» νέα έρχονται από την αύξηση του ΑΕΠ το 3ο τρίμηνο κατά 2,2%, ενώ ενισχύονται οι εξαγωγές αγαθών και η ιδιωτική κατανάλωση. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρά το Νοέμβριο, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή η ανεργία μειώνεται αργά, αλλά σταθερά (στο 18,6% πλέον). Πανηγύρια και χαρές; Για δες παρακάτω…

Η εικόνα αυτή, είναι απατηλή και δεν είναι ενδεικτική της πραγματικότητας, που ομοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ειδικότερα (σύμφωνα με την ΑΑΔΕ), οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ(!), ενώ οι εισπράξεις παλαιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έφτασαν τα 4,5 δις ευρώ! Την ίδια στιγμή οι οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στο 1 δις ευρώ, με τους πολίτες όμως και τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να προβούν σε… κατασχέσεις! Συνολικά 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά χρωστούν το Ελληνικό Δημόσιο(!), ενώ σε 1.155.649 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα δηλαδή κατασχέσεις μισθών και συντάξεων!


Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι πλέον οι περισσότεροι Έλληνες χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ 1 στους 10 έχει ήδη δεχτεί κάποια περιουσιακή ή χρηματική κατάσχεση. Το ερώτημα που γεννάται είναι, τι θα γίνει όταν κατασχεθούν τα χρήματα και οι περιουσίες αυτών των υπόλοιπων ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Πώς θα συσσωρευτεί όλη αυτή η περιουσία στο Δημόσιο, πως θα χρησιμοποιηθεί και πως τελικά αυτή η δήμευση των περιουσιών θα επηρεάσει την Ελληνική Οικονομία.

Αν δεν μπορεί κανείς να φανταστεί μια χώρα, στην οποία το σύνολο των πολιτών να έχουν υποστεί κατάσχεση περιουσίας, καλά θα κάνει να προσπαθήσει λίγο ακόμα. Το μέλλον είναι σήμερα και πρέπει να προετοιμαστούμε για την μεγαλύτερη κρατικοποίηση ιδιωτικής περιουσίας στον 21ο αιώνα.

Spiral

Σχόλια