Επιχειρήσεις: Η σιωπή των αμνών πρέπει να σταματήσει!

Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις είναι κατ’ αξίωμα ανήθικες: κερδοσκοπούν ασύστολα, φοροδιαφεύγουν, "πίνουν το αίμα του εργάτη"! Ποιος νοιάζεται για τη βιωσιμότητά τους; «Βρε δεν πα’ να κλείσουν»!

Όλα καλά. Στα λόγια όμως! Αν υπάρχει ένα αξίωμα στη συζήτηση αυτή, είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που παράγουν φόρους. Είτε με υψηλά, είτε με χαμηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, το σύνολο των φόρων παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτός είναι που στην πραγματικότητα συντηρεί στο σύνολό του το Δημόσιο, της κακής ποιότητας υπηρεσίες του και της χαμηλής παραγωγικότητάς του ανά εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τον Σ.Ε.Β., όταν στην Ε.Ε. η μισθολογική δαπάνη ανέρχεται στο 63% των συνολικών δαπανών λειτουργίας των κρατών (μισθοί / προμήθειες), στην Ελλάδα ανέρχεται στο 72% (21,6 δις μισθοί και 8,4 δις προμήθειες, το 2016)! Και μάλιστα, τη στιγμή που οι μισθοί των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης (μεικτά) είναι μικρότεροι στην Ελλάδα (1.600€ το μήνα), απ’ ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2.400€ το μήνα, σε 16 από τις 28 χώρες για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία), ενώ το κόστος των προμηθειών είναι θεωρητικά περίπου το ίδιο (ενιαία αγορά / ευρωζώνη). Έτσι, γεννάται το ερώτημα: γιατί έχουμε τόσους πολλούς υπαλλήλους παροχής δημόσιων υπηρεσιών (κατά γενική ομολογία) κατώτερης ποιότητας;

Όσο οι δημόσιοι υπάλληλοι, υπό τη σκέπη του συνδικαλισμού τους, απαιτούν και παίρνουν, από τις διάφορες Κυβερνήσεις, αυτά που δεν τους αξίζουν (με τη μορφή μισθών, αυξήσεων, νέων προσλήψεων, συντάξεων, μονιμότητας, αναδρομικών κ.ά.), ο ιδιωτικός τομέας θα παραμένει όμηρός τους και δεν πρόκειται να ανανήψει από την καθολική του κατάρρευση ποτέ των ποτών!

Ο μόνος τρόπος για να αναστραφεί η κατάσταση, είναι να κατανοήσει την ομηρία του ο ιδιωτικός τομέας (εργοδότες και εργαζόμενοι μαζί) και να θέσει τις απαιτήσεις του επί τάπητος. Ας σταματήσουν οι επιχειρήσεις τη λειτουργία τους (εν είδει απεργίας, διαμαρτυρίας, ή όπως αλλιώς μπορεί να διατυπωθεί) για μια βδομάδα και τότε να δούμε, πώς μειώνονται η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα, εν μία νυκτί και μάλιστα λέγοντας κι «ευχαριστώ».

Η σιωπή των αμνών πρέπει επιτέλους να σταματήσει - αν θέλουμε να υπάρχουν αμνοί, να τρέφουν τους ανθρώπους!

Spiral

Σχόλια