Ποια είναι τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ιδανικού επιχειρηματία;

Όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες διακρίνονται για κάποιες πτυχές του χαρακτήρα τους, που η συμβολή τους είναι καθοριστική κατά την επιχειρηματική τους δράση.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες:
  • Είναι δυναμικοί. Εστιάζουν στην επιτυχία της δουλειάς τους και δεν αποσπώνται εύκολα από τους στόχους τους. Έχουν ιεραρχημένες στρατηγικές και συγκεκριμένες τακτικές για να τις πραγματοποιήσουν. Είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν το σκοπό τους, μέρα με την ημέρα, βήμα—βήμα.
  • Έχουν αυτοπεποίθηση. Δεν αναρωτιούνται ποτέ αν θα πετύχουν. Είναι βέβαιοι γι’ αυτό. Ξέρουν ότι το αξίζουν και αυτή η αυτοπεποίθησή τους εκδηλώνεται σε όλα όσα κάνουν στη ζωή τους.
  • Έχουν ανοικτό πνεύμα. Κατανοούν ότι σε κάθε φάση, σε κάθε περίσταση, μπορούν να βρουν μία επιχειρηματική ευκαιρία. Στην καθημερινότητά τους, στην εργασία τους, στις ικανότητες των άλλων, παντού, αναζητούν «σύμμαχους», ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.
  • Ξεκινούν μόνοι τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν κάτι πρέπει να γίνει, πρέπει να το ξεκινήσουν αυτοί. Εξετάζουν όλες τις παραμέτρους για να σιγουρέψουν ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τα σχέδιά τους, είναι προνοητικοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περιμένουν την άδεια κανενός για να κάνουν κάτι.
  • Είναι ανταγωνιστικοί. Πολλές επιχειρήσεις γίνονται επειδή οι ιδρυτές τους είναι ανταγωνιστικοί ως άνθρωποι. Τους αρέσει να κερδίζουν στα σπορ, τους αρέσει να κερδίζουν στις επιχειρήσεις. Και όπως στα σπορ, τους αρέσει να συγκρίνονται με τους άλλους και να αναδεικνύουν τελικά την υπεροχή τους.
  • Είναι δημιουργικοί. Είναι η ικανότητα του συνδυασμού: να μπορείς δηλαδή να συνδυάζεις υφιστάμενη γνώση και εμπειρία, με νέα γνώση και με κάποια αφορμή να μπορείς να βρεις νέα προβλήματα, ιδέες και λύσεις. Μπορούν να συνθέτουν παλαιά με νέα δεδομένα και να φτιάχνουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα για να εξυπηρετήσουν νέες ή υφιστάμενες ανάγκες των καταναλωτών.
  • Έχουν αποφασιστικότητα. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν αποθαρρύνονται από τις ήττες τους. Βλέπουν την ήττα σαν ένα βήμα για την επιτυχία. Συνεχίζουν να προσπαθούν μέχρι την τελική νίκη. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να γίνει.
  • Ενδυναμώνουν τους άλλους. Είναι πολύ καλοί στην επικοινωνία, τόσο στις πωλήσεις, όσο και στην επιρροή των άλλων. Δημιουργούν κίνητρα στους υπαλλήλους τους, αναδεικνύοντας σε κάθε κατάσταση τα οφέλη από την εργασία που πρέπει να γίνει.
  • Δίνουν μεγάλη αξία στη δουλειά. Συχνά είναι οι πρώτοι που πηγαίνουν στη δουλειά και οι τελευταίοι που φεύγουν από αυτή. Εργάζονται ακόμα και στις διακοπές τους προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Το μυαλό τους είναι πάντα στη δουλειά, ασχέτως αν εργάζονται εκείνη την ώρα ή όχι.
  • Έχουν πάθος. Το πάθος είναι το πιο σημαντικό προσωπικό χαρακτηριστικό ενός επιχειρηματία. Αυτό τους κάνει να δουλεύουν χωρίς να κουράζονται και μάλιστα να αντλούν ευχαρίστηση από την εργασία τους και έτσι να μπορούν πάντοτε να αναζητούν νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες.
Όλοι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες διακρίνονται από κάποιου είδους «εθισμό» με την επιτυχία. Σαν να ανεβαίνουν μία κορυφή και να θέλουν μετά να ανέβουν στην επόμενη και στην επόμενη…

Αν σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά αναγνώρισες τον εαυτό σου, ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Αν όχι, τότε η επιχειρηματικότητα δεν είναι το καλύτερό σου. Τουλάχιστον όχι ακόμη!

Spiral

Σχόλια