Το καλύτερο Βιογραφικό Σημείωμα είναι το... προσαρμοσμένο!

Είσαι νέος, ταλαντούχος, με όρεξη για δουλειά, αλλά... άνεργος; Αν ναι, κρίμα! Βέβαια, δεν είσαι μόνος σου: 40% των νέων (κάτω των 25 ετών) δεν εργάζονται! Μην χάνεις όμως το κουράγιο σου. Αν και έχεις να συναγωνιστείς με πολλούς, έχεις ένα μοναδικό πλεονέκτημα: Βρίσκεσαι στη "σπείρα" της επιχειρηματικής μάθησης!

Η επιχειρηματική μάθηση είναι απαραίτητη για δύο λόγους:
  • Αφενός για να αναπτύξει κανείς την επιχειρηματική του ικανότητα. Η επιχειρηματικότητα αποτελεί πάντοτε μια πιθανότητα στη ζωή ενός ανθρώπου.
  • Αφετέρου, για να μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο σκέψης του επιχειρηματία, δηλαδή του υφιστάμενου ή μελλοντικού εργοδότη του.
Όταν γράφουμε ένα βιογραφικό σημείωμα δεν το γράφουμε για εμάς, αλλά για τον υποψήφιο εργοδότη μας. Αυτός είναι που πρόκειται να δελεαστεί και ενδεχομένως να «αγοράσει» τις υπηρεσίες μας.

Έτσι, λέμε ότι το βιογραφικό σημείωμα δεν είναι μία ακόμη τυπικότητα κατά την αναζήτηση εργασίας. Είναι ένα εργαλείο του μάρκετινγκ. Του μάρκετινγκ του ίδιου μας του εαυτού!

Γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι ευχάριστο και εύκολο στην ανάγνωση, σύντομο και περιεκτικό και με σωστή χρήση της γλώσσας (ορθογραφία, γραμματική και σύνταξη).

Ειδικότερα, ένα βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει:
  • Να έχει την απαραίτητη διάρθρωση και ενότητες (σπουδές, επαγγελματική εμπειρία, δια βίου μάθηση, ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, κοινωνική συνεισφορά, προσωπικά ενδιαφέροντα, ατομικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά κ.ά.).
  • Να κάνει μία καλή πρώτη εντύπωση.
  • Να μπορεί να σας παρουσιάσει σε κάποιον, ακόμα και όταν είστε απόντες.
  • Πρέπει να «ποσοτικοποιεί» τα επιτεύγματά σας.
  • Να αναδεικνύει τις ικανότητές σας.
  • Να προκαλεί ερωτήματα για μία μελλοντική συνέντευξη.
  • Να αποδεικνύει την χρησιμότητά σας στις προηγούμενες εργασίες σας.
  • Να καθορίζει το τι μπορείτε να κάνετε για τον επόμενο εργοδότη σας.
Σε κάθε περίπτωση, το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι επικαιροποιημένο. Όχι μόνο όσον αφορά στις νέες σας ικανότητες και εμπειρίες. Αλλά προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε αγγελίας ξεχωριστά.

Αν για παράδειγμα, στέλνετε το βιογραφικό σας για να διεκδικήσετε μία θέση μάγειρα, τότε θα πρέπει αναδείξετε τις ανάλογες ικανότητες (σπουδές, εμπειρίες, επιτεύγματα σε προηγούμενες δουλειές κλπ.

Αν πάλι στέλνετε ένα βιογραφικό για μία θέση σερβιτόρου, καλύτερα να βάλετε σε δεύτερη μοίρα τις μαγειρικές σας ικανότητες και να αναδείξετε πρωτίστως αυτές του σερβιρίσματος και της προσωπικής εξυπηρέτησης των πελατών.

Τέλος, μην ξεχνάτε τη σημασία της συνοδευτικής επιστολής, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να αναδείξετε την προσωπικότητά σας, να «δέσετε» το βιογραφικό σας και τελικά να εξηγήσετε για πιο λόγο ακριβώς, είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση εργασίας που διεκδικείτε.


«Προσαρμόστε» λοιπόν το βιογραφικό σας σημείωμα, ανάλογα με την κάθε αγγελία ξεχωριστά, για την οποία το στέλνετε και ανεβάστε κάθετα τις πιθανότητες για να σας καλέσουν σε μία προσωπική συνέντευξη. Καλή επιτυχία!

Spiral

Σχόλια