Επιχειρηματικές ιδέες: Αφαλάτωση του νερού... στη βάρκα!

Το πρόβλημα της αφαλάτωσης του νερού, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, πολλά χρόνια τώρα, σε όλο τον κόσμο και πολλές -περισσότερο ή λιγότερο- λειτουργικές λύσεις έχουν βρεθεί. Η επόμενη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος έρχεται από το μεξικανό σχεδιαστή Marco Antonio Barba Sánchez, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Dyson, για τη χαμηλού κόστους συσκευή του για την αφαλάτωση του νερού.

Αφορμή για την ιδέα του ήταν το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι ψαράδες της περιοχής του, να ξεμείνουν από νερό, στην περίπτωση που εξαιτίας κάποιου λόγου πρέπει να καθυστερήσουν την επιστροφή τους στη στεριά. Έτσι, ο Sánchez συνδύασε απόσταξη και φιλτράρισμα, ώστε να παράγει ένα αποδοτικό σύστημα καθαρισμού του νερού, φτηνό ώστε να το αποκτήσει ο οποιοσδήποτε.

Το σύστημα “Bermuda”, ο νέος αφαλατωτής, χρησιμοποιεί μία φουσκωτή δεξαμενή με δύο στρώσεις. Μία ημιδιάφανη εξωτερική στρώση και μία εσωτερική στρώση από πλαστικό, επικαλυμμένο με αλουμίνιο. Όταν φουσκώνεται η δεξαμενή, ο αέρας παγιδεύεται ανάμεσα στις δύο στρώσεις. Η πίεση του αέρα ανάμεσα στην εσωτερική και την εξωτερική στρώση, δημιουργεί υψηλότερη πίεση στην εσωτερική, μέσω μίας βαλβίδας ρύθμισης. Αυτό επιταχύνει τον εξαερισμό του νερού, για να γίνει η απόσταξη. Εξάλλου, το σύστημα περιλαμβάνει και ένα φίλτρο για καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Sánchez εκτιμά ότι η μονάδα του μπορεί να παράγει από 2,1 έως και 4,2 λίτρα πόσιμου νερού σε μία ημέρα. Η διακύμανση αυτή εξαρτάται από την ποσότητα του ηλιακού φωτός που είναι διαθέσιμη. Το νερό που εξάγεται από τη διαδικασία, περιέχει αρκετό νάτριο, για μακρόχρονη χρήση, αλλά είναι κατάλληλο για επείγουσες καταστάσεις. Η κυβέρνηση του Μεξικού χρηματοδότησε το σχεδιαστή, καθώς πιστεύει ότι το προϊόν του μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ψαράδες σε περίπτωση κινδύνου.

Η επιχειρηματική ιδέα του Sánchez διακρίθηκε για την καινοτομία της, ως μία από τις καλύτερες ιδέες παγκοσμίως, τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2018, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει με λίγα, ή καθόλου χρήματα, μία ευρεσιτεχνία, χρήσιμη για όλον τον κόσμο.

Spiral

Σχόλια