Νέα καινοτομία: Τώρα τα δερματικά έλκη θεραπεύονται με… φως!Τα χρόνια δερματικά έλκη, όπως αυτά του «διαβητικού ποδιού» είναι ιδιαίτερα δύσκολο να θεραπευτούν, γι’ αυτό και γίνονται πολλές πειραματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με περιορισμένα όμως αποτελέσματα. Τώρα όμως, μία ομάδα από το University of Manchester και το Salford Royal NHS Trust έχει καλά νέα!

Υπό την ηγεσία του Dr. Michael Hughes, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα σύστημα φωτός υψηλής τεχνολογίας, που αποτελείται από 32 επιμέρους λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ένα συνδυασμό από υπέρυθρο, ερυθρό και υπεριώδες φως.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε 8 ασθενείς που υπέφεραν από συστημική σκλήρυνση (σκληρόδερμα), μία περίπτωση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα δάκτυλα του ποδιού. Κάθε ασθενής εκτέθηκε σε 2 15λεπτες φωτο-θεραπείες την εβδομάδα, για μια περίοδο 3 εβδομάδων, τοποθετώντας την πληγή κάτω από το σύστημα φωτισμού.

Μετά το τέλος της θεραπευτικής περιόδου, οι πληγές είχαν βελτιωθεί κατά 83%, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί άλλες παρενέργειες. Πιστεύεται ότι το υπεριώδες φως λειτουργεί σκοτώνοντας τα βακτήρια και μειώνοντας τη φλεγμονή. Από την άλλη, το κόκκινο φως αυξάνει την παροχή οξυγόνου και τη θρέψη του τραύματος, μέσω της αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και της αύξησης του κολλαγόνου στο δέρμα. Τέλος, το υπέρυθρο φως βοηθά επίσης στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι στο μέλλον οι λάμπες αυτές θα χρησιμοποιούνται στο σπίτι από τους ασθενείς, ίσως και συνδυαστικά με μία κάμερα, ώστε ο γιατρός τους να βλέπει την εξέλιξη του δερματικού έλκους από το ιατρείο του.

Η καινοτομία αυτή, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς η πανεπιστημιακή έρευνα συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας έτσι της στην ανθρώπινη ευημερία.

Spiral

Σχόλια