10 ψυχολογικά τεχνάσματα για να αυξήσετε τις διαδικτυακές σας πωλήσεις (2ο μέρος).

Θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις της επιχείρησής σας; Μάθετε ότι η απόφαση ενός καταναλωτή να αγοράσει κάτι ή όχι, είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου ψυχολογικού παράγοντα. Μπορεί το προϊόν σας να είναι πολύ καλό, αλλά αν η ιστοσελίδα σας δεν είναι φτιαγμένη όπως πρέπει, τότε πρέπει κάτι να κάνετε.

Μη βιαστείτε όμως να ανακατασκευάσετε την ιστοσελίδα σας. Υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος: κάντε μερικές έξυπνες αλλαγές για να επηρεάσετε τους χρήστες της. Να μερικές απ’ αυτές:
Δημιουργήστε εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη αποτελεί ίσως το πιο αποτελεσματικό τέχνασμα. Προσθέστε κάποιου είδους πειστήριο, που να προέρχεται από τους πελάτες σας ή από τις πωλήσεις σας. Κάτι που να δείχνει πόσο συχνά αγοράζουν τα προϊόντα σας, μία στατιστική μέτρηση για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να γίνει εξαιρετικά αποδοτικό, αν μάλιστα το τοποθετήσετε δίπλα στο κουμπί «Αγορά». Γνωρίζοντας κάποιος, ότι δεν είναι μόνος και ότι το προϊόν σας χαίρει του σεβασμού του κοινού, θα ενδυναμώσει την απόφασή του για αγορά.
Κάντε τους πελάτες να νοιώθουν ότι έχουν αξία. Οι αγοραστές θέλουν να είναι ιδιαίτερης προσοχής. Κατά συνέπεια, δώστε τους αυτή την αίσθηση, είτε κάνοντάς τους μία προσωπική έκπτωση, είτε εξυπηρετώντας τις ιδιαίτερες ανάγκες τους ή κάνοντας τη διαδικασία πληρωμής όσο ευέλικτη γίνεται. Όταν θα νοιώσουν αυτό το συναίσθημα, η απόσταση από την επιβεβαίωση της αγοράς μειώνεται σημαντικά.

Ρωτήστε τους μετά την αγορά. Όσο και να επιθυμούμε καινούργιους πελάτες στο κατάστημά μας, οι καλύτεροι πελάτες είναι οι παλιοί. Οι παλιοί πελάτες είναι αυτοί που καθιερώνουν τις πωλήσεις και δημιουργούν εμπιστοσύνη στους νέους για να αγοράσουν κι αυτοί. Στείλτε τους ένα προσωπικό email, ρωτώντας τους για την εμπειρία που αποκόμισαν από το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Ακόμα περισσότερο: δώστε τους ένα δώρο ή μία έκπτωση για την επόμενη αγορά τους.
Πείτε την ιστορία σας. Οι άνθρωποι αρέσκονται να βρίσκονται μέσα σε μια ιστορία με νόημα. Μπορείτε να μοιραστείτε την ιστορία σας μέσω της ιστοσελίδας σας, με ένα βίντεο ή κάποιο κείμενο, που να λέτε ποιος είστε. Για ποιο λόγο ξεκινήσατε την επιχείρησή σας και ποιο είναι το πρόβλημα που προσπαθήσατε και προσπαθείτε να επιλύσετε. Ξεκαθαρίζοντας το προσωπικό σας προφίλ πίσω από τη σελίδα σας, βοηθάτε τους πελάτες να δουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα της επιχείρησης, το πάθος πίσω από τις εικόνες και τα νούμερα. Επιπλέον, κάποιος άνθρωπος που τον άγγιξε η ιστορία σας, έχει πολλές πιθανότητες να αγοράσει για να υποστηρίξει την αποστολή σας.
Χρησιμοποιήστε τη μέση επίδραση. Όταν περιλαμβάνετε τρία παρόμοια προϊόντα, αντί για δύο, δημιουργείτε μεγαλύτερη πιθανότητα, ώστε οι καταναλωτές να ξοδέψουν περισσότερο. Αν βάλετε μόνο μία φθηνότερη επιλογή, δίπλα σε μία ακριβότερη, οι πελάτες στην πλειονότητά τους θα σπεύσουν να πάρουν τη φθηνότερη. Αν όμως βάλετε δύο επιλογές, μία φθηνή και μία μεσαία, δίπλα σε μία ακριβή, η πλειονότητα των πελατών θα στραφεί στη μεσαία. Αυτό γίνεται διότι μία μεσαία επιλογή, καθιστά την ακριβότερη ως ακριβή και τη φθηνότερη ως φθηνή, στρέφοντας έτσι τον καταναλωτή στη μεσαία.


Όλα τα παραπάνω τεχνάσματα, μπορεί να λειτουργήσουν περισσότερο ή λιγότερο, ανάλογα την επιχείρηση, την ιστοσελίδα της, τον τρόπο που θα εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση όμως, μη σταματάτε να δοκιμάζετε νέες τακτικές και να τις συγκρίνετε μεταξύ τους, ώστε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το 1ο μέρος του άρθρου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ...

Spiral

Σχόλια