Τα χρηματοοικονομικά και η σημασία τους για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.Το να φτιάξει κανείς τη δική του επιχείρηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχει ένα καλό εισόδημα, να διασφαλίσει το μέλλον του και παράλληλα να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες και ανάγκες για αναγνώριση και καταξίωση. Σήμερα, παρόλη την κρίση, το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να παρέχει ευκαιρίες σε ανθρώπους με διάφορες ικανότητες και προσόντα. Αλλά ένα από τα πιο βασικά προσόντα που απαιτείται να έχει ένας επιχειρηματίας είναι η ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών του. Ακόμα περισσότερο, σε μία επιχείρηση η καλή διαχείριση των οικονομικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας. Το καλύτερο προϊόν ή υπηρεσία, δεν σημαίνει τίποτα, αν τα χρήματα που επιφέρει στην επιχείρηση δεν χρησιμοποιούνται σωστά ή σπαταλούνται. Η δημιουργία αξίας στα χρήματα που κερδίζονται από τις πωλήσεις, έρχεται από τη γνώση για το πότε αυτά πρέπει να κρατηθούν ή να επενδυθούν, και αυτό, θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο μέλημα της επιχείρησης.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας τους. Και συχνά, ο βασικότερος λόγος είναι η κακή διαχείριση των οικονομικών. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές, θα μπορούσαν να επιβιώσουν εάν οι ιδιοκτήτες τους είχαν δώσει την απαραίτητη σημασία στα οικονομικά. Πάντοτε συνιστάται η επαγγελματική βοήθεια ενός ειδικού, ενός λογιστή ή ακόμα και κάποιου συμβούλου. Όπως και να ‘χει όμως, ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης θα πρέπει να μπορεί να κατανοεί τις βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής, ασχέτως αν έχει προσλάβει κάποιον ειδικό ή όχι. Αυτή η γνώση είναι που θα προστατέψει την επιχείρηση από λάθος αποφάσεις. Η στοιχειώδης γνώση της χρηματοοικονομικής διαχείρισης δεν προστατεύει μόνο την οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης, αλλά ωφελεί ποικιλοτρόπως και τις λοιπές επιχειρηματικές λειτουργίες.


Μπορεί βέβαια, οι μικρές επιχειρήσεις να μην είναι εύκολο να προσλάβουν κάποιο ειδικό, αλλά μπορούν να θέσουν σε λειτουργία κάποιο πρόγραμμα χρηματοοικονομικής διαχείρισης, που θα βοηθήσει και θα εκπαιδεύσει τον ιδιοκτήτη τους. Μπορούν εξάλλου να παρακολουθήσουν σχετικές επιμορφώσεις και σεμινάρια.

Σημειώνεται ότι ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα ακόλουθα:
Με τον καθημερινό έλεγχο των εξόδων και την ανάλυση βασικών οικονομικών μεγεθών και δεικτών για την αντίληψη της οικονομικής υγείας της επιχείρησής του.
Με τις πληρωμές της επιχείρησης, για το πότε και πως θα πληρωθούν.

Επιπλέον, εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη συνολική θέση της επιχείρησής του στον ανταγωνισμό και πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος για να επενδύσει στην ανάπτυξή της.

Ασχέτως του μεγέθους της επιχείρησης, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι πάντοτε εστιασμένος στην επίτευξη των στόχων της και παράλληλα να διατηρεί άμεση γνώση της οικονομικής κατάστασής της στο παρόν και των προοπτικών της στο μέλλον. Αν αυτό είναι ένα δύσκολο καθήκον, τότε η συνδρομή ενός ειδικού είναι πολύ απαραίτητη και θα πρέπει να δρομολογηθεί με κάποιο τρόπο.

Η καλή χρηματοοικονομική διαχείριση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα βιωσιμότητας. Εάν αυτή εφαρμόζεται από την αρχή της λειτουργίας της επιχείρησης, τότε η βιωσιμότητα και η επιτυχία της επιχείρησης δύσκολα αμφισβητούνται. Όταν όμως τα οικονομικά προβλήματα ορθώνονται, η βιωσιμότητα και η επιτυχία της επιχείρησης δύσκολα επιβεβαιώνονται.

SpiralΣχόλια