Επιχειρηματικές ιδέες: Ένα ποδήλατο χωρίς… αλυσίδα!

Τα περισσότερα ποδήλατα κινούνται με αλυσίδα. Η αλυσίδα είναι αυτή που φέρνει την κίνηση των πεταλιών στους τροχούς, μετακινώντας το ποδήλατο προς τα μπρος. Η αλυσίδες είναι γενικά αποδοτικές, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι σταδιακά φθείρονται οι ίδιες ή τα γρανάζια τα οποία κινούν. Επιπλέον, θέλουν συχνό καθάρισμα και λάδωμα. Πολλές εναλλακτικές λύσεις στην κίνηση των ποδηλάτων έχουν δοκιμασθεί κατά καιρούς, αλλά κανείς δεν έχει ξεπεράσει την αποτελεσματικότητα της αλυσίδας. Τώρα όμως μία εταιρία από τη Δανία, η CeramicSpeed, δημιούργησε ένα νέο μηχανικό τρόπο κίνησης για ποδήλατα.

Το επίτευγμα της εταιρίας, που έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, αφορά στην αντικατάσταση της αλυσίδας με μία δοκό από ανθρακονήματα, που έρχεται σε απευθείας επαφή με τους τροχούς. Η κίνηση μεταδίδεται από τα πετάλια στη δοκό και από τη δοκό στους τροχούς και τα γρανάζια των ταχυτήτων (13 ταχύτητες). Η εταιρία υποστηρίζει ότι -χωρίς αλυσίδα και ντεραγιέ- η απόδοση του ποδηλάτου αυξάνεται κατά 99%, ενώ μειώνονται παράλληλα -κατά 49%- οι σχετικές τριβές της αλυσίδας και του ντεραγιέ.

Το σύστημα της CeramicSpeed διακρίθηκε παγκοσμίως για την καινοτομία του -μεταξύ άλλων- από το Eurobike Award, τον Αύγουστο του 2018.

Spiral

Σχόλια