Σε εμπόλεμη κατάσταση από σήμερα οι οικονομίες του κόσμου...

Από σήμερα το πρωί στις 7 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ιδιότυπου εμπορικού πολέμου, με απρόβλεπτες παρενέργειες και επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επέβαλλαν δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου (10%) και χάλυβα (25%) από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας έτσι την εξαίρεση που απολάμβαναν μέχρι σήμερα.

Κι ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με τη συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνει ότι η ΕΕ θα προσφύγει άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ παράλληλα θα ανακοινώσει εξισορροπητικά μέτρα. Αντίστοιχη είναι και η στάση -τουλάχιστον- της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, του Καναδά και του Μεξικού, ενώ η Μεγάλη Βρετανία εκφράζει και αυτή την αντίθεσή της και τον προβληματισμό της, για την επιβολή των δασμών στα προϊόντα της προς τις ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους εκφράζουν και φορείς από τις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, το «Freedom Partners» Επιμελητήριο Εμπορίου και η Moodys, ενώ η Goldman Sachs διατύπωσε ήδη 4 πιθανά σενάρια εμπορικού πολέμου, με άλλα να είναι περισσότερο ή λιγότερο ανησυχητικά.

Εν κατακλείδι, κοινή παραδοχή για όλους είναι ότι από έναν πόλεμο δεν βγαίνει κανένας κερδισμένος και ως εκ τούτου, ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν από την απόφασή τους αυτή.

Spiral

Σχόλια