8 κακές συνήθειες για την εκπλήρωση των στόχων σου.

Είναι μερικές περίοδοι που βλέπεις τα όνειρά σου να παραμένουν όνειρα και τις επιδιώξεις σου να είναι ακόμα μακριά. Αναρωτιέσαι τι γίνεται, καμιά φορά σου φταίνε οι άλλοι, καμιά φορά τα πράγματα, η ατυχία… Αναρωτήθηκες όμως, μήπως πίσω από το ανεκπλήρωτο των στόχων σου να βρίσκεται ο ίδιος σου ο εαυτός και μερικές πολύ κακές συνήθειες;

Ας δούμε 8 κακές συνήθειες – λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά στην εκπλήρωση των επαγγελματικών σου στόχων:
  1. Η συνήθεια της αυταπάτης. Είναι που πολλές φορές τα όνειρα γίνονται μια κακή συνήθεια και οι άνθρωποι κολλάνε σ’ αυτά. Από το «θα κερδίσω στο τζόκερ» έως το «θα γυρίσει ο τροχός», η συνήθεια της αυταπάτης δε σε βοηθά να εργαστείς συστηματικά για την επίτευξη των στόχων σου. Όχι, δεν θα κερδίσεις στο τζόκερ, ούτε θα γίνεις πλούσιος, βάσει προσδοκιών. Η επιτυχία έρχεται μόνο με δουλειά.
  2. Η ανικανότητα να συγκεντρώνεσαι στα καθήκοντά σου. Λες καμιά φορά «λίγο ακόμα θα μείνω στο Facebook και μετά θα κάνω τη δουλειά μου»; Δεν είσαι σε καλό δρόμο! Μάθε να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου και να συγκεντρώνεσαι στα καθήκοντά σου. Μην κάνεις παράλληλα πράγματα. Κάνε τα ένα – ένα. Βάλε πρόγραμμα, μείνε σ’ αυτό και μάθε πριν ξεκινήσεις κάτι άλλο, να έχεις τελειώσει με το προηγούμενο.
  3. Η επιπολαιότητα των αποφάσεων. Διάλεξες -λέει- ανάμεσα σε δυο επαγγελματικές προτάσεις και μετά από λίγο καιρό το μετάνιωσες. Μην αποφασίζεις ποτέ στο πόδι. Σκέψου ώριμα, ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε το καλύτερο. Οτιδήποτε αποφασίσεις με σοβαρότητα, θα το υποστηρίξεις με επιμονή και συνέπεια. Μην κάνεις βήματα μπρος και πίσω. Οριοθέτησε το δρόμο σου, θέσε εναλλακτικές και προχώρα σταθερά προς το στόχο σου.
  4. Η άρνηση των ευθυνών σου. Για τίποτε από όσα σου συμβαίνουν στη ζωή δεν φταίνε οι άλλοι. Όλα είναι δική σου ευθύνη. Το να κατηγορείς τους άλλους, δεν σε βοηθά σε τίποτε. Ανέλαβε την ευθύνη για τα λάθη σου, διόρθωσέ τα και είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.
  5. Η εγωιστική άρνηση της βοήθειας των άλλων. Μπορεί οι άλλοι να μη φταίνε για όσα σου συμβαίνουν στη ζωή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν στην εκπλήρωση των στόχων σου. Είναι καλό να σου προσφέρουν από μόνοι τους τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι, αλλά όταν δεν το κάνουν, δεν είναι κακή ιδέα να τους το ζητήσεις. Πες στους δικούς σου ανθρώπους ότι τους αγαπάς και νοιάζεσαι και ότι για την εκπλήρωση των στόχων σου, η βοήθειά τους είναι πολύ σημαντική για σένα.
  6. Η υπερανάλυση του εαυτού σου. Το να υπεραναλύεις τον εαυτό σου και τα προβλήματά σου σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αδράνεια, τη λύπη, ακόμη και την κατάθλιψη. Κι έτσι δεν πας πουθενά. Ίσα – ίσα που απομακρύνεσαι από τους στόχους σου και ακρωτηριάζεις τις ικανότητές σου. Ανάλυσε τον εαυτό σου, αλλά να το κάνεις σωστά και δημιουργικά. Χρησιμοποίησε, αν θες, κάποιο τεστ προσωπικότητας, δες τις αδυναμίες σου και εργάσου θετικά επάνω σ’ αυτές.
  7. Η υπέρμετρη φιλοδοξία. Για να γίνουν τα όνειρά σου πραγματικότητα, θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά. Μέτρα σωστά τα εφόδια που έχεις, υλικά και άυλα, και δες τι μπορείς να επιτύχεις με αυτά. Βάλε αν θες φιλόδοξους στόχους. Αλλά ξεκίνα να τους υλοποιείς βήμα – βήμα, επιτυγχάνοντας άλλους υπο-στόχους.
  8. Το κόλλημα στις αποτυχίες του παρελθόντος. Όλοι έχουν αποτυχίες. Μάλιστα επάνω σε αυτές χτίζεται η επιτυχία. Έτσι κι εσύ. Κάθε αποτυχία σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία. Μην απογοητεύεσαι και δες το θετικά, γιατί αυτή είναι η βασική οδηγία για την επιτυχία.

Κράτα πάντοτε στο μυαλό σου τη ρήση του Michael Jordan: Έχω αποτύχει ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Για αυτό έχω πετύχει.

Spiral

Σχόλια