Γράφοντας ένα καλό Βιογραφικό Σημείωμα.Υπάρχουν πολλές προτάσεις και συμβουλές για τη σύνταξη ενός καλού βιογραφικού σημειώματος. Άλλοι λένε ότι πρέπει να είναι σύντομο και άλλοι αναλυτικό, αλλά μία είναι η αλήθεια: Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να γίνει σωστά.

Τι λέει η ειδικός

«Δεν υπάρχει τίποτε γρήγορο και εύκολο στη σύνταξη ενός βιογραφικού σημειώματος. Πρέπει να γράψεις αυτό που θα αγγίξει τον αξιολογητή» επισημαίνει η Jane Heifetz, ειδική σύμβουλος στο θέμα και ιδρυτής της Right Resumes. Και συνεχίζει: «Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα έγγραφο του μάρκετινγκ». Ο αξιολογητής είναι ο υποψήφιος αγοραστής, εσύ το προϊόν και πρέπει να του δώσεις το λόγο για τον οποίο πρέπει να σε αγοράσει!

Ξεκίνα δυνατά

Στις πρώτες 15 – 20 λέξεις πρέπει να τραβήξεις την προσοχή. Στην αρχή γράψε μια μικρή περίληψη για την ειδίκευσή σου. Σύντομα και περιεκτικά. Κέντρισε το ενδιαφέρον του αναγνώστη και κάν’ τον να διαβάσει παρακάτω το αναλυτικό μέρος του βιογραφικού σου σημειώματος.

Παράδειγμα: Σύμβουλος στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης, με μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.

Γράψε και το υπόλοιπο σωστά

Μετά την περίληψη, κάνε μία αναφορά στις ικανότητές σου ανάλογα τον κλάδο ή την ειδικότητα στην οποία αφορά η υποψηφιότητά σου.

Καθώς είναι πιο σημαντική η εργασιακή εμπειρία από τις σπουδές, γράψε πρώτα για αυτή και μετά για τα πτυχία σου.

Τώρα, αν έχεις κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις (π.χ. τη γνώση ενός συγκεκριμένου λογισμικού) πρόσθεσέ τες στην ενότητα των σπουδών σου. Αν πάλι αυτές οι συγκεκριμένες γνώσεις είναι πολύ σημαντικές για τη δουλειά, γράψε τες στην περίληψη στην αρχή.

Να είσαι επιλεκτικός

Δεν είναι απαραίτητο να γράψεις τα πάντα για σένα. Γράψε αυτά που ενδιαφέρουν τον αναγνώστη. Αυτά που θα τον κάνουν να σε προσλάβει. Π.χ. αν ενδιαφέρεσαι να δουλέψεις σε μια κοινωνική επιχείρηση, ανέδειξε τη συνεισφορά σου στην κοινωνία, τα χόμπι σου και τα ενδιαφέροντά σου. Αν πάλι ενδιαφέρεσαι για μία μεγάλη κερδοσκοπική επιχείρηση, κάνε το βιογραφικό σου πιο επίσημο και ανέδειξε τα τυπικά σου προσόντα.

Γράψε για τα επιτεύγματά σου, όχι για τις ευθύνες σου

Δημιούργησε την εντύπωση ότι γράφεις για τα επιτεύγματα σου, όχι για τις ευθύνες που ανέλαβες στο παρελθόν. Γράψε για τη συνεισφορά σου στις επιχειρήσεις που δούλεψες. Δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Μην το παρακάνεις όμως. Το βιογραφικό σου δεν θα πρέπει να μεταβληθεί σε έντυπο απολογισμού!

Κάνε το αναγνώσιμο

2 ή 3 σελίδες είναι αρκετές. Αν θέλεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδέσμους προς ιστοσελίδες, όπου μπορεί να διαβάσει κάποιος για τη δουλειά που έχεις κάνει, αρκεί πρώτα να του δημιουργήσεις το ενδιαφέρον να το κάνει. Όχι σκέτες ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Εννοείται: κλασική γραμματοσειρά και μέγεθος και όχι πολλά γραφικά.

Ζήτα βοήθεια

Είναι δύσκολο να παρουσιάζει κάποιος τον εαυτό του και να έχει μία αντικειμενική αντίληψη. Ζήτα βοήθεια, από ένα φίλο ή ακόμα και από κάποιο ειδικό. Αν διαβάσει κάποιος τρίτος το βιογραφικό σου, μπορεί να σου δώσει χρήσιμες συμβουλές.


Μάθε για τη θέση

Ψάξε, ρώτα και βρες λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί η επιχείρηση που απευθύνεσαι. Ανέδειξε τυχόν εμπειρίες που φαίνεται να την ενδιαφέρουν. Ψάξε στον ιστότοπό της, ρώτα τυχόν γνωστούς που εργάστηκαν ή εργάζονται σ’ αυτήν.

Spiral

Σχόλια