Η εξωπραγματικά αντι-οικολογική φύση του Bitcoin!

Γνωρίζετε ότι η ενεργοβόρα φύση του Bitcoin υπερβαίνει κάθε φαντασία; Σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Joule (από τον Alex de Vries, ιδρυτή του Digiconomist), αναφέρει ότι το 2017 η ελάχιστη χρήση ηλεκτρισμού λόγω Bitcoin έφτασε τα 2,55 γιγαβάτ, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα φτάσει στα 7,7 γιγαβάτ, ποσοστό αντίστοιχο με το 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού! Αν μάλιστα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια η ανοδική χρήση του κρυπτονομίσματος, η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάσει στο 5% της παγκόσμιας κατανάλωσης, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η αιτία για τη εξωπραγματικά ενεργοβόρα φύση του Bitcoin είναι το γεγονός, ότι η τεχνολογία blockchain (που βασίζεται το κρυπτονόμισμα), απαιτεί όλο και περισσότερους υπολογιστές χρηστών, οι οποίοι πραγματοποιούν συνεχείς μαθηματικούς υπολογισμούς, προκειμένου να διασφαλίσουν το ακέραιο των συναλλαγών. Και είναι τόσοι πολλοί οι υπολογιστές αυτοί και τόσοι πολλοί οι υπολογισμοί τους, που οδηγούνται αθροιστικά σε αυτά τα εξωπραγματικά νούμερα κατανάλωσης.

Μετά από αυτή τη δημοσίευση, τα πράγματα φαίνεται να σκουραίνουν για το μέλλον του καινοτόμου αυτού μέσου συναλλαγών, αφού θα είναι τόσο δαπανηρό, που τελικά δεν θα μπορεί να είναι κερδοφόρο.

Spiral

Σχόλια