Διαπραγματεύσεις: Το κουμπί παύσης.

Το κουμπί παύσης είναι μία μέθοδος τήρησης συναισθηματικής απόστασης κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης κατάστασης. Είναι ένα εργαλείο διαχείρισης των συναισθημάτων μας, που μπορεί να προκύψουν και να μας οδηγήσουν σε μία λανθασμένη συμπεριφορά.

Όταν βρισκόμαστε σε μία απαιτητική διαπραγμάτευση και έχουμε αγχωθεί ή έχουμε «στριμωχτεί» σε μία δύσκολη θέση, τότε η ενδεικνυόμενη πράξη είναι να… μην κάνουμε τίποτα! Στην περίπτωση αυτή, είναι που λέμε στον εαυτό μας «πάτησε το κουμπί παύσης». Και η παύση αυτή μπορεί να είναι ένα δευτερόλεπτο, 1 λεπτό, μια ώρα, όσο χρειαστεί!

Η διακοπή αυτή μπορεί να είναι σωτήρια, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να αναθεωρήσουμε την κατάσταση, χωρίς απαραίτητα να γίνουμε αντιληπτοί από την άλλη πλευρά, επικαλούμενοι π.χ. μια δικαιολογία, μια αδιαθεσία, ή και τίποτα, όταν η διακοπή είναι πολύ μικρή.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε κάθε φορά που θα βρεθούμε σε μία διαπραγμάτευση, όσο σοβαρή και να είναι αυτή, είναι ότι υπάρχει πάντοτε ένας «βοηθός» μαζί μας: το κουμπί παύσης. Πατώντας το, είναι σαν να παγώνουμε το διάλογο και κερδίζουμε τον απαραίτητο χρόνο για να βρούμε τα σωστά επιχειρήματα για να βγούμε κερδισμένοι.

Θυμηθείτε οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στη καθημερινότητά μας και μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, στις καθημερινές συναλλαγές μας στα μαγαζιά, στις συνεννοήσεις με φίλους ή συγγενείς, στην εργασία, στις συνεντεύξεις εργασίας, στις πωλήσεις κλπ.

Spiral

Σχόλια