Επιχειρηματικές ιδέες: "Έξυπνα" ελαστικά μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση!

Η Goodyear δημιούργησε ένα νέο ελαστικό, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Το ελαστικό αυτό, που παρουσιάστηκε στο 2018 Geneva International Motor Show με το όνομα “Oxygene”, έχει σαν βασικό γνώρισμα ότι στην εξωτερική του πλευρά αναπτύσσονται… βρύα!

Το ελαστικό είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να μπορεί να τροφοδοτεί μέσω της κίνησής του, με υγρασία από το δρόμο στα βρύα που φύονται στην πλαϊνή του επιφάνεια. Έτσι, διαμέσου της φωτοσύνθεσης τα βρύα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν στη συνέχεια σε οξυγόνο. Η Goodyear υπολογίζει ότι αν όλα τα αυτοκίνητα σε μία πόλη όπως το Παρίσι, αντικαταστήσουν τα ελαστικά τους με τα ελαστικά Oxygene, τότε περισσότεροι από 4.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα απορροφούνται κάθε χρόνο από αυτά τα ελαστικά!

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις, εκθέτονται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένου του μόλυβδου και του μονοξειδίου του άνθρακα και αυτή είναι η αιτία που οδήγησε την Goodyear στην παραγωγή αυτού του ελαστικού.

Τα ελαστικά Oxygene παράγονται μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, με σκόνη από ανακυκλωμένα ελαστικά. Εξάλλου, χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγεται από τη φωτοσύνθεση για τις ηλεκτρονικές τους λειτουργίες. Δηλαδή, ένα σύστημα αισθητήρων και μία μονάδα τεχνητής νοημοσύνης και φωτισμού, που αλλάζει χρώματα ανάλογα τις αλλαγές στο οδόστρωμα, προειδοποιώντας έτσι τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ παράλληλα αποστέλλει και δέχεται δεδομένα με τα ελαστικά Oxygene που συναντάται.

Η επιχειρηματική ιδέα της Goodyear διακρίθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως τις πρώτες ημέρες του Απριλίου του 2018.

Spiral

Σχόλια