- Να είσαι παθιασμένος σε ό,τι κάνεις. Δεν είναι απαραίτητο να αγαπάς ό,τι κάνεις. Είναι απαραίτητο όμως να είσαι ενθουσιασμένος γι’ αυτό.
- Ξεκίνα την επιχείρησή σου όντας υπάλληλος ακόμα. Μία επιχείρηση δεν δίνει λεφτά με το καλημέρα. Το να κρατήσεις τη δουλειά σου για ένα διάστημα σημαίνει λεφτά στην τσέπη σου.
- Μην επιχειρείς μόνο σου. Δημιούργησε συνέργιες. Ένας φίλος, ένας συγγενής ή (ακόμα καλύτερα) κάποιος μέντοράς σου, μπορούν να συμπληρώσουν σημαντικά τις ικανότητές σου.
- Βρες πρώτα τους πελάτες σου. Μην περιμένεις να ξεκινήσεις για να κάνεις πελάτες. Βρες τους από πριν και προετοίμασέ τους.
- Γράψε ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Ο βασικός λόγος αποτυχίας των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη σωστού επιχειρηματικού σχεδιασμού. Μη φυγοπονείς. Βρες τις ευκαιρίες και τις απειλές για την επιχείρησή σου και προετοιμάσου.
- Κάνε την έρευνά σου. Μπορεί να έχεις κάνει αρκετή έρευνα στο επιχειρηματικό σου σχέδιο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν σταματά με την έναρξη της επιχείρησης. Η έρευνα πρέπει να συνεχίζεται και κατά τη λειτουργία της.
- Ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Ξεκινώντας μια επιχείρηση, δεν σημαίνει ότι έγινες ειδικός. Αν δεν είσαι ειδικός, βρες κάποιον.
- Βρες τα λεφτά που χρειάζεσαι. Αναζήτα επενδυτές και χρηματοδότες. Ψάξε για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, όπως το crowdfunding.
- Γίνε επαγγελματίας. Χτίσε το επαγγελματικό σου προφίλ. Το ότι είσαι σωστός στη δουλειά σου, δεν σημαίνει ότι φαίνεται κιόλας. Φρόντισε να φαίνεται.
- Να είσαι πάντα επιμελής με τις νομικές και φορολογικές σου υποχρεώσεις. Ξέρεις γιατί!
Spiral
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου