Επιχειρηματικές ιδέες: Το πρώτο σούπερ-μάρκετ χωρίς καθόλου πλαστικά είναι πραγματικότητα!

Το Άμστερνταμ είναι χρόνια μπροστά ως πόλη από την άποψη της εφαρμογής καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών. Η πρώτη χρηματιστηριακή αγορά άνοιξε εκεί το 1602 και το πρώτο αστικό λεωφορείο χωρίς οδηγό κυκλοφόρησε επίσης στο Άμστερνταμ! Και πρόσφατα, η Βρετανική περιβαλλοντική σύμπραξη “A Plastic Planet” και η Ολλανδική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ “Ekoplaza”, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν το πρώτο σούπερ-μάρκετ στον κόσμο χωρίς καθόλου πλαστικά!

Το ονομαζόμενο “Ekoplaza Lab” είναι ένα κατάστημα 60 τ.μ., χωρίς καθόλου πλαστικό: ούτε στους διαδρόμους και τα ράφια του, ούτε στα προϊόντα του. Αντί για πλαστικά εξαρτήματα και ράφια, οι διάδρομοι χρησιμοποιούν μεταλλικά, ξύλινα και χάρτινα υλικά. Και σε ό,τι αφορά στις συσκευασίες των προϊόντων (περίπου 700 στο σύνολο), αυτές είναι από γυαλί και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά. Φιλοδοξία της επιχείρησης είναι να δημιουργήσει άλλα 73 καταστήματα σε όλη την Ολλανδία, ελεύθερα από πλαστικά υλικά.

Οι νέες τάσεις στη λιανική διεθνώς στρέφονται δυναμικά στην καταπολέμηση των πλαστικών υλικών, αφού πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Καθώς ο κόσμος πιστεύει μέχρι σήμερα, ότι είναι αδύνατο να ζήσει χωρίς πλαστικά, η εταιρία έχει θέσει κεντρικό στόχο της να αποδείξει το αντίθετο. Και από ό,τι φαίνεται τα καταφέρνει μια χαρά. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα προσπαθούμε ακόμα να κατανοήσουμε τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης, χωρίς μεγάλη επιτυχία!

Η επιτυχημένη αυτή επιχειρηματική ιδέα, διακρίθηκε παγκοσμίως για την καινοτομία της, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2018.

Spiral

Σχόλια