Τι σχέση έχει το διαδίκτυο με την παγκόσμια έλλειψη νερού;

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου υποστηρίζουν ότι για κάθε 1 GB που κατεβάζουμε στους υπολογιστές και τα smartphone μας, ξοδεύονται περί τα 200 λίτρα νερού!

Το νούμερο αυτό είναι σοκαριστικό, όταν γνωρίζουμε ότι κάθε χρήστης smartphone στην Ευρώπη το 2015 κατέβαζε κατά μέσο όρο 1.9 GB δεδομένα κάθε μήνα, ενώ στις ΗΠΑ περί τα 3,7 GB!

Αν και η έρευνα αυτή ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της, το πρόβλημα θεωρείται δεδομένο, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται από τους server και η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, σπαταλούν εμμέσως τεράστιες ποσότητες νερού.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί από μόνο του να μειώσει τη χρήση των κινητών ή των υπολογιστών από τους χρήστες τους, μπορεί όμως να τους ευαισθητοποιήσει έναντι των εταιριών του διαδικτύου, που εφαρμόζουν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η Apple, η Google και η Facebook, το κάνουν ήδη και είναι καιρός σταδιακά να αρχίσουν να ενεργοποιούνται και οι μικρότερες.

Λύσεις του προβλήματος μπορεί να είναι η μετεγκατάσταση των server σε ψυχρά κλίματα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η χρήση της παραγόμενης θερμότητας σε άλλες εφαρμογές κ.ά.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η τοποθέτηση των server της Microsoft κάτω από το νερό, οι εγκαταστάσεις της Facebook βόρεια της Σουηδίας στην Αρκτική και η Green Mountain στη Νορβηγία. Από την άλλη, Apple και Amazon χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η Google δεν παράγει καθόλου απόβλητα.

Και αν νομίζετε ότι η ευαισθητοποίηση έναντι του περιβάλλοντος είναι υπόθεση μόνο των μεγάλων εταιριών, σας θυμίζουμε ότι από το 2015 διακρίναμε την καινοτόμα ενέργεια της Nerdalize, που τοποθετεί τους server της μέσα σε κατοικίες, ώστε να τις θερμαίνει δωρεάν!

Την επόμενη λοιπόν φορά που θέλετε να κατεβάσετε ένα αρχείο, σκεφτείτε οικολογικά και επιλέξτε όχι μόνο τι, αλλά και από που θα το κατεβάσετε.

Spiral 

Σχόλια