Μαθήματα επιχειρηματικότητας από το Mark Zuckerberg.

15 χρόνια μετά τη γέννηση του Facebook και ο ιδρυτής του Mark Zuckerberg κάνει τον απολογισμό του και την αυτοκριτική του, με σχετική ανάρτηση στον τοίχο του, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων... τα λάθη του και αναδεικνύοντας την πραγματική έννοια του "επιτυχημένου επιχειρηματία"!

"Είναι η στιγμή να σκεφτούμε που φτάσαμε, ξεκινώντας από εκείνη τη φοιτητική εστία του Harvard και πόσο ακόμα δρόμο έχουμε, ώστε να φέρουμε τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους. Είναι η στιγμή να δούμε τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα".

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει την ανάρτησή του, δίνοντας το στίγμα του μεγάλου επιχειρηματία, που τα επιτεύγματά του πρέπει να διακρίνονται από τα λάθη του.

Συνεχίζοντας μας θυμίζει ότι ήταν μόλις 19 χρονών όταν ξεκίνησε το Facebook και ότι δεν είχε ιδέα από επιχειρήσεις στο ίντερνετ. "Έκτοτε έκανα κάθε λάθος που μπορείτε να φανταστείτε", παραδέχεται και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι εμπιστεύτηκε λάθος ανθρώπους και ότι τοποθέτησε ταλαντούχους ανθρώπους σε λάθος θέσεις.

"Έχασα σημαντικές τάσεις της αγοράς, ενώ προσπάθησα καθυστερημένα να ακολουθήσω άλλες. Δημιούργησα ένα σωρό προϊόντα που απέτυχαν". Και συνεχίζει "Ο λόγος που υπάρχουμε δεν είναι γιατί αποφύγαμε τα λάθη. Είναι γιατί πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει σημασία, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να επιτύχουμε στις μεγαλύτερες προκλήσεις μας, γνωρίζοντας ότι θα σφάλουμε ξανά και ξανά, αλλά αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να πάμε μπροστά".

Επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι αυτός που επαναπαύεται στις δάφνες του, δεν είναι αυτός που τα ξέρει όλα, αυτός που δεν επιδέχεται κριτική. Αυτός είναι ο τυχαίος επιχειρηματίας. Επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι αυτός που παίρνει πρωτοβουλίες, δοκιμάζει καινούργιες προκλήσεις, χάνει συχνά, μαθαίνοντας από τα λάθη του και προοδεύοντας μέρα με τη μέρα.

Ή με πιο απλά λόγια: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν γεννιέται, γίνεται.

Επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι ο Mark Zuckerberg.

Spiral

Σχόλια