Επιχειρηματικές ιδέες: Παγκάκια - Προϊόντα ανακύκλωσης και τρισδιάστατης εκτύπωσης!

Το πλαστικό είναι ένα πολύ συνηθισμένο εύχρηστο υλικό, χαμηλού κόστους, ελαφρύ και ανθεκτικό, αλλά έχει ένα σημαντικό πρόβλημα: δύσκολα ανακυκλώνεται. Παρ' όλες τις προσπάθειες για ανακύκλωση και επανάχρηση των υλικών τα τελευταία χρόνια, μεγάλες ποσότητες από πλαστικά απλώς πετιούνται στα σκουπίδια. Για να βοηθήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος η επιχείρηση “The New Raw”, ένα στούντιο σχεδιασμού από το Ρότερνταμ, ανέπτυξε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία “Print Your City”, το οποίο αναζητά νέους τρόπους ανακύκλωσης πλαστικών, μετατρέποντάς τα σε δημόσια έπιπλα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι κάτοικοι από το Άμστερνταμ παράγουν περίπου 23 κιλά πλαστικών απορριμάτων κάθε χρόνο. Το “Print Your City” παίρνει πέλλετ από την ανακύκλωση πλαστικών των κατοίκων της πόλης και τα χρησιμοποιεί για τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ώστε να παράγει παγκάκια (τα επονομαζόμενα “ΧΧΧ”) για τα δημόσια πάρκα. Χρησιμοποιεί περίπου 50 κιλά πλαστικού για να φτιάξει ένα παγκάκι (περίπου ισοδύναμο βάρος με τα πλαστικά απορρίμματα 2 ανθρώπων). Το “Print Your City” καλεί τους πολίτες όχι μόνο να συνεργαστούν στη συλλογή των υλικών, αλλά και στη διαδικασία του σχεδιασμού, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί και η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα, αλλά και τα παγκάκια που παράγονται να ταιριάζουν στην κάθε γειτονιά. To XXX έχει σχεδιαστεί για να χωρά 4 ανθρώπους, έχει μοντέρνα γραμμή, είναι 100% ανακυκλώσιμο και επιτελεί έμμεσα και έναν κοινωνικό και οικολογικό ρόλο.

Η εταιρία φιλοδοξεί το ότι το παγκάκι ΧΧΧ θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για την τρισδιάστατη εκτύπωση δημόσιων κατασκευών, όπως σε εξοπλισμό παιδικών χαρών, στάσεις λεωφορείων, κάδους απορριμάτων κ.ά.

Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Delft, καθώς και από την εταιρία διαχείρισης απορριμάτων AEB Amsterdam.

H ιδέα αυτή διακρίθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές και καινοτόμες ιδέες σε όλον τον κόσμο την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2017.

Spiral

Σχόλια