Πως μπορώ να δημιουργήσω ένα ισχυρό εμπορικό όνομα;

Το εμπορικό όνομα (η μάρκα, το brand) πρέπει να εκφράζει μία υπόσχεση στον πελάτη, μια διαφοροποίηση. Προέρχεται από το ποιος είσαι, ποιος θέλεις να είσαι και τι αντιλαμβάνονται οι άλλοι για σένα.

Για να βρεις το εμπορικό σου όνομα θα πρέπει να απαντήσεις τα παρακάτω:
  • Ποια είναι η εταιρική αποστολή;
  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή υπηρεσιών σας;
  • Τι εικόνα έχουν διαμορφώσει έως τώρα οι υφιστάμενοι πελάτες σας ή τι εικόνα θέλετε να διαμορφώσουν οι εν δυνάμει πελάτες σας για την επιχείρησή σας;
  • Ποια είναι χαρακτηριστικά τους και πώς θέλετε να τα συνδέσουν με την επιχείρησή σας;
Κάντε την έρευνά σας και μάθετε τις ανάγκες, τις συνήθειες και τις επιθυμίες των πελατών σας. Μη βασίζεστε στο τι νομίζετε ότι σκέφτονται. Μάθετε τι σκέφτονται.

To εμπορικό όνομα σχετίζεται άμεσα και απεικονίζεται με το λογότυπο, που πρέπει να υπάρχει παντού: την εταιρική ιστοσελίδα, την αλληλογραφία, τις συσκευασίες κλπ.

Αφού λοιπόν, έχει καθοριστεί το εμπορικό όνομα και το λογότυπο, είναι απαραίτητο να καθορίσετε το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρει και να εφαρμοστεί μία σχετική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει το πως, τι, που, πότε και σε ποιον απευθύνεται το μήνυμα, που θέλετε να στείλετε δια μέσου του εμπορικού σας ονόματος.

Το μήνυμα αυτό μπορεί να απευθύνεται σε διάφορα κοινά, όπως: οι πελάτες, οι προμηθευτές, οι εργαζόμενοι, οι συνεργάτες κλπ. Πρέπει εξάλλου να εφαρμοστεί παντού: από το πως απαντάνε οι εργαζόμενοι στο τηλέφωνο, έως και τον τρόπο που υπογράφετε ή σχεδιάζετε την αλληλογραφία. Είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς ως προς τη χρήση του εμπορικού ονόματος, του λογοτύπου και του μηνύματος που θέλετε να μεταφέρετε.

Τέλος, φροντίστε να εκπληρώνετε την υπόσχεση που δίνει το εμπορικό σας όνομα. Οι πελάτες σας δεν θα επιστρέψουν στην επιχείρηση αν δεν εκπληρωθεί αυτή υπόσχεση.

Spiral

Σχόλια