Τα 5 πιο δημοφιλή social media για επιχειρησιακό μάρκετινγκ.

Τα social media έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως ένα ιδιαίτερα αποδοτικό εργαλείο του μάρκετινγκ. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι δεν έχουν όρια ως προς το διαφημιστικό κόστος, που μπορεί να ξεκινάει και από 1 ευρώ! Εξάλλου, το να δημιουργήσεις μία διαφήμιση, είναι εξαιρετικά εύκολο και απλό, ενώ παράλληλα παρέχονται ευρέως οδηγίες, συμβουλές και τεχνικές δυνατότητες για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους.Ποια είναι όμως τα καταλληλότερα κοινωνικά δίκτυα για να αξιοποιήσει μια επιχείρηση;

Καταλληλότερα δίκτυα, είναι αυτά που αγαπούν και χρησιμοποιούν περισσότερο οι πελάτες σας, καθώς επίσης και οι… εν δυνάμει πελάτες σας!

Ιδού λοιπόν οι 7 πιο δημοφιλείς και εμπορικές διαδικτυακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης:

1. Facebook

Είναι το δημοφιλέστερο μέσο. Έχει με διαφορά τους περισσότερους χρήστες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Χρησιμοποιείται από όλες τις κοινωνικές ομάδες και ηλικίες και αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο για τη σύνδεση της επιχείρησης με τα κοινά της. Από διαφημιστικής άποψης, έχει εύκολη διαχείριση, επιτρέποντας παράλληλα και την καλύτερη δυνατή στόχευση. Καλό να εκμεταλλευτεί κάποιος τη δυνατότητα που παρέχει το F/B για να προσεγγίσει, τους ανθρώπους με τα ειδικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί (ηλικία, ενδιαφέροντα, τοποθεσία κλπ.) και να τους φέρει στην ιστοσελίδα του, προς επίτευξη του όποιου στόχου έχει θέσει γι’ αυτήν.

2. Twitter
Η αξία του Twitter έγκειται στην ικανότητά του να κάνει τα post… viral! Όσο περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται και «retweet» το περιεχόμενό σας, τόσο περισσότεροι ακόλουθοι δημιουργούνται. Μπορεί να ποστάρει κανείς νέα, ή άρθρα, ή ακόμα και αναρτήσεις της εταιρικής ιστοσελίδας του ή άλλων μέσων. H χρήση των hashtags, με λέξεις κλειδιά, μπορεί να δημιουργήσει μία ακόμα καλύτερη δυναμική στα post, ώστε να τα δουν περισσότεροι άνθρωποι και να τα μοιραστούν με τα δικά τους κοινά, από τα οποία ενδέχεται να προκύψουν άλλοι ακόλουθοι για τη σελίδα της επιχείρησης στο Twitter.

3. LinkedIn

Όταν η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο B2B, τότε το LinkedIn είναι το social media που πρέπει να εστιάσει. Συνδεόμενη η επιχείρηση με επαγγελματίες του κλάδου της, είναι ευκολότερo γι’ αυτή, να προωθήσει στους κατάλληλους ανθρώπους τα κατάλληλα μηνύματα, όπως π.χ. να ενισχύσει το κύρος της έναντι των εν δυνάμει πελατών της, βελτιώνοντας εμμέσως τις πωλήσεις της. Καλό είναι στην αρχή η επιχείρηση να εστιάσει στη δημιουργία συνδέσεων με επαγγελματίες και να μη βιάζεται να προωθήσει άμεσα τις πωλήσεις της. Μία από τις καλύτερες δυνατότητες του LinkedIn είναι τα λεγόμενα «LinkedIn Groups». Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες χρηστών, από τον κλάδο που τους ενδιαφέρει και να προσελκύσουν και άλλους εκεί. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση από τον κλάδο των τροφίμων, μπορεί να αναζητήσει και να συνδεθεί μαζί με τεχνολόγους τροφίμων, για να ενισχύσει το προφίλ της και σταδιακά τις πωλήσεις της.

4. Instagram

Το Instagram ανεβαίνει δυναμικά στις προτιμήσεις των χρηστών του διαδικτύου και γι’ αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί, ως επιχειρηματική δυνατότητα δικτύωσης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από διάφορες εκδηλώσεις ή / και εκθέσεις. Είναι σημαντικό για την επιχείρηση να δημιουργεί κίνητρα σε αυτούς που παραβρίσκονται στις εκδηλώσεις της, να ποστάρουν φωτογραφίες τους από τις εκδηλώσεις αυτές στο λογαριασμό τους, μαζί με τα σχετικά hashtags. Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρεται μια έκπτωση ή κάποια συμμετοχή σε κάποια κλήρωση με δώρα.


5. YouTube

To YouTube είναι ένα δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης της Google. Έτσι σε μία αναζήτηση στο Google είναι πιθανόν να φανούν πρώτα αποτελέσματα από το YouTube, παρά από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Εξάλλου, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το Google Hangouts On Air, ώστε να δημιουργήσει μία ζωντανή αναμετάδοση ενός γεγονότος ή μιας συνέντευξης, η οποία θα ανέβει αμέσως στον εταιρικό λογαριασμό του, επιτυγχάνοντας ακόμα περισσότερες θεάσεις και επηρεάζοντας ακόμα πιο θετικά τα αποτελέσματα αναζητήσεων στο Google.


Η χρήση των social media από επιχειρήσεις δεν είναι σίγουρα το μοναδικό μέσο προβολής και προώθησης των εργασιών τους. Είναι όμως ένα βασικό σύγχρονο εργαλείο, που δεν πρέπει να αγνοείται, ούτε να υποβαθμίζεται η σημασία του, αντιθέτως να χρησιμοποιείται επιμελώς για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του μάρκετινγκ.

Spiral

Σχόλια