Επιχειρηματικές ιδέες: Ρομποτικά κοσμήματα περιφέρονται επάνω στα ρούχα καθώς τα φοράς!

Μία ομάδα από το Media Lab του ΜΙΤ δημιούργησε ένα κόσμημα-αξεσουάρ, που δεν χρειάζεται πλέον να το φοράς στο λαιμό, αλλά κινείται επάνω στα ρούχα σου, ακόμα και όταν αυτά έχουν φθαρεί. Το λεγόμενο «Project Kino» σχεδίασε μία σειρά από αξεσουάρ, που έχουν προσαρμοσμένα πολύ μικρά ρομπότ, που τους δίνουν τη δυνατότητα να περιφέρονται επάνω στα ρούχα και να αλλάζουν μορφή και θέση, ανάλογα με τις τάσεις της μόδας και τo κοινωνικό περιβάλλον.

Κάθε αξεσουάρ είναι τοποθετημένο μαζί με έναν αισθητήρα, που το βοηθά να ανταποκρίνεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος. Μπορεί επίσης συγχρονιστεί με ένα smart phone, ώστε να διαμορφώνει τις κινήσεις του ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Κάθε μικροσκοπικό ρομπότ, έχει διάφορες λειτουργίες. Στις βασικές του δυνατότητες είναι να αλλάζει εμφάνιση και θέση στο αξεσουάρ, χωρίς να γίνεται αντιληπτός ο μηχανισμός. Επιπλέον, διάφορα αξεσουάρ μπορούν να τοποθετηθούν και γύρω από το λαιμό σαν κόσμημα.

Μία ακόμα δυνατότητα που παρέχουν τα εν λόγω ρομπότ, είναι ότι μπορούν να συμπεριφέρονται ανάλογα με τον καιρό. Για παράδειγμα το ΜΙΤ δημιούργησε ένα παλτό που μπορεί να κατεβάζει αυτόματα την κουκούλα του, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία. Σε μια άλλη χρήση, η συσκευή χαράζει -ανάλογα με τις κινήσεις της- συγκεκριμένες γραμμές καθώς κινείται. Σε υφάσματα, όπως το βελούδο, το ρομπότ αφήνει ορατά ίχνη, μετατρέποντας το ρούχο σε έναν κανβά με σχέδια.

Η συγχώνευση της βιομηχανίας των ρούχων με αυτή της τεχνολογίας παράγει διάφορα καινοτόμα αποτελέσματα, όπως ρούχα ενάντια στους πόνους της πλάτης, ή άλλα που άλλα που αλλάζουν ανάλογα τον καιρό, ή ακόμα και άλλα που προστατεύουν από τις ιώσεις! Τώρα φέρνει και ρούχα με αξεσουάρ που μπορούν να αλλάξουν εμφάνιση.

Η επιχειρηματική αυτή ιδέα διακρίθηκε για την καινοτομία της ως μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως την 3η εβδομάδα του Αυγούστου του 2017.

Spiral

Σχόλια