Τώρα οι λαχανόκηποι γίνονται στο σπίτι!

Σχεδιασμένο από την SPACE10, μέλος του προγράμματος ανάπτυξης «Ikea Lab», το Growroom είναι ένας κάθετος κήπος. Περιγράφεται σαν ένα κιόσκι αστικής καλλιέργειας (διαστάσεων 2,8 Χ 2,5 μέτρων), που σχεδιάστηκε για να εκμεταλλευτεί με τον αποδοτικότερο τρόπο μικρούς αστικούς χώρους. Το σχήμα του είναι σφαιρικό, ενώ το σχέδιο της κατασκευής του επιτρέπει το φως και το νερό να διανέμονται αρμονικά σε όλη του την έκταση, ενώ παράλληλα προσφέρει σκιά στους επισκέπτες του εσωτερικά.

To σχέδιο του Groowroom, ως μέρος των στόχων του προγράμματος για την αύξηση της τοπικής αειφορίας και αυτονομίας στα τρόφιμα, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο σε 17 βήματα. Τα υλικά του είναι φθηνά και εύκολα να τα βρει κάποιος (κατά βάση κοντραπλακέ), σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ενώ απαιτούνται στοιχειώδη εργαλεία για την κατασκευή του.

Η ενθάρρυνση των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να γίνουν φιλικότερες στην προοπτική της αστικής καλλιέργειας και της αυτονομίας, αποτελεί μία ανερχόμενη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε πρόσφατα γνωρίσαμε και την Albert Heijn και τον βοτανικό της κήπο μέσα σε σούπερμάρκετ, ενώ παλαιότερα τον κήπο σε σπείρα και τους λαχανόκηπους στις ταράτσες. Μήπως είναι καιρός και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να βλέπουμε με άλλο μάτι την αστική καλλιέργεια;

H ιδέα αυτή, διακρίθηκε ως μία από τις πιο καινοτόμες ιδέες παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2017.

Spiral

Σχόλια