Ο Mark Zuckerberg θέτει στόχους κάθε χρόνο. Εσείς;

O Mark Zuckerberg, ο πασίγνωστος και πάμπλουτος ιδιοκτήτης του Facebook, βάζει προσωπικούς στόχους και τους εκπληρώνει, κάθε χρόνο! Αν για αυτόν τον επιτυχημένο άνδρα, η στοχοθεσία είναι τρόπος ζωής, γιατί όχι για εσάς;

Τα προηγούμενα χρόνια στους στόχους του περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η εκμάθηση της μανδαρίνικης διάλεκτου, να δημιουργήσει ένα σπίτι με τεχνητή νοημοσύνη, να τρέξει 365 μίλια… Τώρα, για το 2016, ο νέος του στόχος είναι να ταξιδέψει καί στις 50 Πολιτείες των Η.Π.Α., επισημαίνοντας (σε σχετικό post) ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους και να συζητήσει μαζί τους τις ανησυχίες τους, τις απόψεις τους για το μέλλον, τον τρόπο ζωής τους.

Όπως και να ‘χει, το να θέτεις έναν προσωπικό στόχο κάθε χρόνο, μοιάζει με καλή ιδέα, αφού μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ένα – ένα τα βήματα για ένα μεγαλύτερο στόχο.

Πως όμως μπορεί να καθορίσει κανείς τους στόχους του; Τι πρέπει να προσέξει; Να μερικές χρήσιμες συμβουλές:
  • Μη βάζετε στόχους εργασίας. Μπορεί να έχετε ήδη εργασιακούς στόχους, σε μηνιαία ή ετήσια βάση, αλλά οι στόχοι αυτοί είναι για την εργασία. Οι προσωπικοί στόχοι έχουν μία διαφορά: μπορεί να βοηθούν με κάποιο τρόπο στην επίτευξη των επαγγελματικών στόχων, αλλά σε «τραβούν» μακριά από τη δουλειά. Π.χ. το ότι ο Zuckerberg επέλεξε να μάθει μανδαρίνικα, δεν είναι άσχετο με την επέκταση του Facebook στην Κίνα, όμως παραμένει ένας προσωπικός στόχος και όχι επαγγελματικός.
  • Κανονίστε να μετράτε την επίτευξη του στόχου σας, μήνα με το μήνα. Όποιος και να είναι ο στόχος σας θα πρέπει να μπορεί να «σπάσει» σε μικρά κομμάτια, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την σταδιακή του επίτευξη. Π.χ. η δημιουργία ενός blog, μπορεί να παρακολουθείται από τον αριθμό των αναρτήσεων ανά μήνα, ή οι επισκέψεις του Zuckerberg στις αμερικάνικές Πολιτείες μπορούν να αντιστοιχιστούν στους μήνες του έτους.
  • Διαλέξτε κάτι που να είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Πολύς κόσμος συνηθίζει να προσπαθεί για το ανέφικτο, πιστεύοντας ότι τουλάχιστον θα το πλησιάσει. Οι καλύτεροι στόχοι είναι αυτοί που είναι ρεαλιστικοί και κατά συνέπεια, μπορούν να επιτευχθούν. Αν θέλετε να ξεπεράσετε τον εαυτό σας, μπορείτε να επιλέξετε ένα στόχο που είναι αβέβαιο ότι θα τον επιτύχετε. Όχι όμως τελείως αδύνατο.
  • Διαλέξτε κάτι που θα σας κάνει να νοιώθετε καλά. Σε έναν ιδεατό κόσμο, ο στόχος σας θα ήταν κάτι που θα ευχαριστιόσασταν την επίτευξή του, καθώς και όλη τη διαδικασία για την επίτευξή του. Στην πραγματικότητα όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα έτσι. Ωστόσο, μπορείτε πάντοτε να θέσετε το στόχο σας όπως σας αρέσει! Π.χ. αν σας αρέσει η ορειβασία, θέστε το στόχο σας σαν να πρόκειται για αριθμό κορυφών, όχι σαν να πρόκειται για χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσετε. Ο Mark Zuckerberg θέτει ως στόχο την επίσκεψη των 50 Πολιτειών, αντί του στόχου να μιλήσει με 150 ανθρώπους από όλες τις Πολιτείες, επειδή έτσι του αρέσει!
Κάθε νέο έτος είναι μια νέα αρχή. Κοιτάξτε τη ζωή μπροστά, με αισιοδοξία και με δημιουργικότητα. Θέστε έναν προσωπικό στόχο, που θα σας βελτιώσει ως άνθρωπο και θα σας κάνει να νοιώθετε όμορφα. Η ευτυχία είναι συνώνυμη της αυτοπραγμάτωσης και η αυτοπραγμάτωση μία μακρά διαδικασία, που ολοκληρώνεται βήμα το βήμα, χρόνο με το χρόνο!

Spiral

Σχόλια