Αυτοί είναι οι προτεινόμενοι κλάδοι για επιχειρηματικότητα το 2016


To Inc. παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους προτείνεται να επιχειρήσει κανείς μέσα στο 2016, σύμφωνα με την ετήσια έρευνά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περιοδικό αναλύει ανά προτεινόμενο κλάδο και τους παράγοντες που σχετίζονται με την επιτυχή επιχειρηματικότητα: τις ικανότητες που απαιτούνται από το ανθρώπινο δυναμικό, τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν για να μπει κανείς στον κλάδο, τυχόν αρνητικούς παράγοντες, τον ανταγωνισμό και την αναμενόμενη ανάπτυξη του κλάδου. Ιδού λοιπόν οι προτεινόμενοι κλάδοι για επιχειρηματικότητα το 2016:


1. Παραγωγή drones
Τα drones (τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα οχήματα) είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Με την αναδιάρθρωση των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να εκτοξευτεί η χρήση τους, για επιστημονικούς, ψυχαγωγικούς, διαφημιστικούς, στρατιωτικούς και άλλους σκοπούς, δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

2. Εικονική πραγματικότητα

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της εικονική πραγματικότητας. Εκατομμύρια συσκευές εικονικής πραγματικότητας αναμένεται να πωληθούν αυτόν το χρόνο. Οι ακριβές αυτές συσκευές (όπως π.χ. το Facebook's Oculus Rift 699$) αφορούν ηλεκτρονικά παιχνίδια, κινηματογραφικές ταινίες, εκπαίδευση κ.ά.

3. Τεχνητή νοημοσύνη

H τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά μία σειρά άλλων κλάδων επιχειρηματικότητας. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι ένας από αυτούς, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η βάση επί της οποία τα νέα αυτοκίνητα θα στηρίζουν την κίνηση και την ασφάλειά τους. Ήδη, οι επενδύσεις που γίνονται στον κλάδο σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαιρετικά υψηλές.

4. Ανάλυση στοιχείων και τεχνολογία τροφίμων

Ο κλάδος της τεχνολογίας τροφίμων αφορά σε επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ίντερνετ και άλλες τεχνολογίες για να παράγουν, να μεταποιήσουν ή να εφοδιάσουν τρόφιμα με τρόπο περισσότερο αποδοτικό και κερδοφόρο. Ένας από τους πιο ανερχόμενους τομείς δραστηριοποίησης είναι η ανάλυση στοιχείων, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν εφαρμογές για "έξυπνες" κουζίνες, όπως π.χ. συσκευές που βοηθούν τους καταναλωτές να διαχειριστούν τα τρόφιμα που διαθέτουν.

5. Λογισμικό βιομετρικών σαρώσεων

Η βιομηχανία της βιομετρικής σάρωσης (αναγνώριση προσώπου, ματιού ή δακτυλικού αποτυπώματος κλπ.) αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς αυτή τη στιγμή και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στην ερχόμενη πενταετία. Ο τομέας αυτός έχει πολλαπλές εφαρμογές τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, όπως η υγεία (για την ανάκτηση δεδομένων με ένα απλό σκανάρισμα) ή η δόμηση (που με την αναγνώριση προσωπικών χαρακτηριστικών επιτρέπεται ή όχι η είσοδος).

6. Λογισμικό ανίχνευσης απάτης

Ο κλάδος αυτός περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν λογισμικό ώστε να εντοπίζουν και προστατεύουν τους χρήστες του διαδικτύου από ψεύτικες πληρωμές. Οι ιστοσελίδες που ξεγελούν όλο και περισσότερους χρήστες του ίντερνετ αυξάνονται ολοένα, ανοίγοντας το δρόμο στις επιχειρήσεις εντοπισμού της απάτης.

7. Επιχειρήσεις ευεξίας εργαζομένων

Οι επιχειρήσεις ευεξίας εργαζομένων (workplace wellness) είναι αυτές που παρέχουν προγράμματα για τη βελτίωση της συμπεριφοράς των εργαζομένων έναντι της υγείας τους. Υπολογίζεται ότι για κάθε δολάριο που ξοδεύεται σε αυτά τα προγράμματα, εξοικονομούνται 3,8 $, τόσο μέσο της καλής υγείας των εργαζομένων, όσο και μέσω της αύξησης της παραγωγικότητάς τους. Με τα κόστη που επωμίζονται οι εταιρίες από τα προβλήματα υγείας των εργαζομένων τους να αυξάνονται ολοένα, η ανάθεση εργασιών στις επιχειρήσεις ευεξίας των εργαζομένων αναμένεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια.

8. Υλικά για πράσινη δόμηση


Η αειφορία εισέρχεται όλο και δυναμικότερα στην καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο. Η πράσινη δόμηση αφορά στη μείωση της κατανάλωσης νερού, ενέργειας και άλλων πόρων, ενώ μειώνει και την παραγωγή αποβλήτων και σκουπιδιών στα κτίρια. Τα επόμενα χρόνια οι πράσινες κατοικίες θα είναι μία ευρέως διαδεδομένη οικοδομική πρακτική, καθώς αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως περιβαλλοντική αναγκαιότητα, ενώ παράλληλα αποτελεί και πολιτική πρωτοβουλία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις Η.Π.Α. και την Ε.Ε. να πρωτοστατούν.

Spiral


Σχόλια