Τώρα συλλέγουν τα αέρια των... αγελάδων! Αστείο ή πραγματικότητα;

Που να φανταζόταν ο Edika πριν από 15 χρόνια ότι η κωμική του ιδέα για παραγωγή μεθανίου από αγελάδες (!) θα γινόταν πραγματικότητα; Να όμως που σήμερα, μία από τι πιο παράξενες και αστείες επιχειρηματικές ιδέες όλων των εποχών έρχεται από την Αργεντινή και την κυβερνητική επιχείρηση ΙΝΤΑ, η οποία δημιούργησε ένα ειδικό σακίδιο πλάτης (για τις αγελάδες!) το οποίο δεσμεύει το μεθάνιο που παράγουν, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινης ενέργειας!

Σύμφωνα με την Αρχή των ΗΠΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency), το μεθάνιο αντιστοιχεί στο 9% των εκπομπών αερίων από τα θερμοκήπια, ενώ η προέλευση αυτού του αερίου προέρχεται κυρίως από τις δραστηριότητες της αγροτικής οικονομίας.
Γνωρίζοντας το πόσο επιβλαβές είναι το μεθάνιο για το περιβάλλον, καθώς και ότι μπορεί να έχει μεγάλη αξία ως πηγή ενέργειας (εφόσον δεσμευτεί), οι επιστήμονες της INTA δημιούργησαν ένα ειδικό σωληνάκι για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών, που εξάγει τα αέρια που παράγονται από την πέψη της τροφής σε έναν ειδικό σάκο, τοποθετημένο στην πλάτη των ζώων. Ο κάθε σάκος μπορεί να γεμίσει με 1.200 λίτρα διάφορων αερίων που εκλύονται σε καθημερινή βάση, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα εργαστήριο για να ξεχωριστούν τα 250 - 300 λίτρα μεθανίου, που περιλαμβάνονται στο συνολικό μείγμα. Κατόπιν το αέριο συμπιέζεται και αποθηκεύεται σε containers έτοιμο για να χρήση για την παραγωγή ενέργειας.

Σύμφωνα με την ΙΝΤΑ η ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης του συστήματος αυτού, οδήγησε σε συμπεράσματα σύμφωνα  με τα οποία, το σύστημα αυτό μπορεί να διευρυνθεί σε μεγάλη βάση στο μέλλον. Όσο αφορά στην όποια ανησυχία επικρατεί για τα ίδια τα ζώα, η επιχείρηση σημειώνει ότι όλος ο μηχανισμός εμφυτεύεται στα ζώα με αναισθησία, ενώ ο σάκος που τοποθετείται δεν ζυγίζει περισσότερο από 500 γραμμάρια. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή αυτή βοηθά στην επίλυση δύο πολύ σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων: της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Να λοιπόν που και οι πιο παράξενες ιδέες μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής, όσο αστείες κι αν φαίνονται!

Spiral


Σχόλια