Μπορούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία;

Μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι; Αν και κυριαρχεί η πεποίθηση ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες έχουν περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις, επιχειρήσεις και επενδυτές φαίνεται να εκφράζουν μία συγκρατημένη ανησυχία.


Λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη το 2004 και τις επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005, θα καταλάβει ότι δεν προέκυψαν σημαντικές μεταβολές στο ΑΕΠ αυτών των χωρών, ούτε διαπιστώθηκε κάποια άμεση σχέση με την οικονομική δραστηριότητα. Ακόμα και μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη η κατανάλωση παρέμεινε σχετικά σταθερή, αν και μειώθηκαν οι επενδύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά δεν επηρεάστηκε και ούτε φαίνεται να επηρεάζεται μετά τα πρόσφατα γεγονότα. Τη Δευτέρα, οι παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονταν για μια απότομη πτώση των χρηματιστηρίων, αλλά οι δείκτες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν πάνω από ένα 1%, ενώ οι αγορές στην Ευρώπη έκλεισαν, σχεδόν, με μηδενική μεταβολή από την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα Citigroup αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε έκθεσή της ότι "αυτή τη φορά η συγκυρία είναι διαφορετική", αφού επίκειται μία διεθνής στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Στρατού. Έτσι, οι επιθέσεις στο Παρίσι μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπλοκές στο μέλλον της Ευρωζώνης και το επιχειρείν στα κράτη-μέλη. Εξάλλου, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι πιέσεις για το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρωζώνη, ενώ μπορεί να αναζωπυρωθεί μια διαμάχη για την ιδιωτικότητα και τη παρακολούθηση, με συνέπειες στις εταιρείες τεχνολογίας.

Spiral

Σχόλια