Τα τρισδιάστατα barcodes είναι πλέον πραγματικότητα!

Ερευνητές από το Bradford University δημιούργησαν ένα νέο σύστημα barcode που αν και μπορεί να εκτυπωθεί, δεν μπορεί να παραποιηθεί.

Η παραποίηση των barcodes κοστίζει τρισεκατομμύρια στα κέρδη των επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο, ενώ αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, καθώς σχετίζεται άμεσα και με τη δημόσια υγεία. O νέος τύπος barcode του ερευνητικού προγράμματος του Bradford μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο φάσμα των τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας, όντας τρισδιάστατος και εκτυπώσιμος σε κάθε πλαστική συσκευασία.

Το σύστημα αυτό, που ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη Sofmat ltd και την SME UK, χρησιμοποιεί μία σειρά από σχήματα (pins), ώστε να δημιουργεί τρισδιάστατα πρότυπα που μπορούν να εκτυπωθούν ακόμα και σε πολύ μικρές συσκευασίες. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα διαφοράς ανάμεσα στους κώδικες επιτυγχάνονται μέσω της διαφορετικότητας του ύψους και των διαστημάτων ανάμεσα στα σχήματα, παρέχοντας εκατομμύρια διαφορετικούς κώδικες. Τα barcodes είναι ανάγλυφα, ορατά και αισθητά με την αφή, ενώ επιβεβαιώνονται από τους ειδικούς σαρωτές λέιζερ, καθιστώντας ανέφικτη την απομίμηση.

Η καινοτομία αυτή προτείνεται για χρήση -σε πρώτη φάση- στις μεγάλες συσκευασίες, ενώ ανοίγει το δρόμο για χρήση στην φαρμακοβιομηχανία και τα καταναλωτικά αγαθά, ενώ διακρίθηκε παγκοσμίως ως μία από τις πιο σημαντικές την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Spiral

Σχόλια