62% μειώθηκαν οι επενδύσεις την τελευταία 7ετία

62% μειώθηκαν οι επενδύσεις στη χώρα μας τα τελευταία 7 χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε ο ΣΕΒ σε σχετική ημερίδα, με θέμα "Ελλάδα Φιλική στις Επενδύσεις - Κρίσιμες Παρεμβάσεις στο Επιχειρηματικό Περιβάλλον", που πραγματοποιήθηκε χθες στο Divani Caravel.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Φέσσας επισήμανε τον κίνδυνο να "μείνουμε χωρίς επενδύσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς εξαγωγές και παραγωγή".

Από την έρευνα που παρουσιάστηκε, προκύπτει μεγάλη επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το 2015 σε σχέση με το 2014 (-7 μονάδες), γεγονός που οφείλεται στη φορολογία και τις εισφορές, τις δημόσιες συμβάσεις, τα προβλήματα εγκατάστασης και αδειοδότησης των εταιριών και την έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Εξάλλου, τα στοιχεία αυτά συμπληρώνουν η αύξηση της δυσφορίας των επιχειρήσεων κατά 5,3%, η αργή απονομή της δικαιοσύνης με τον σχετικό δείκτη να επιδεινώνεται κατά 2,3% και η έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων (-13,5%).

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε την πολιτεία για μία νέα επενδυτική επανεκκίνηση χωρίς επιδοτήσεις, που προκαλούν εξάρτηση, αλλά με φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία, την εξωστρέφεια, τον εκσυγχρονισμό στον εφοδιασμό, τις νέες τεχνολογίες και την υγεία. Τέλος, επεσήμανε ως βασικό εμπόδιο τις συχνές αλλαγές στη νομοθεσία και το ΚΕΠ ως αποτελεσματικότερο φορέα του δημοσίου.

Spiral

Σχόλια