Σοκ από το ΔΝΤ, ηρεμιστική ένεση από το ΣΕΒ

Σοκάρουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύτηκαν στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook, Οκτώβριος 2015), όπου αναμένεται σημαντική μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2015, ενώ για το επόμενο έτος, η ύφεση φαίνεται να παραμένει καί το 2016 κατά 1,6%. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η κορύφωση της ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2015 που φτάνει το 5,4%.

Ωστόσο, το φως στο τούνελ βλέπει, υπό προϋποθέσεις, ο ΣΕΒ με το μηνιαίο δελτίο του που κυκλοφόρησε στις 6/10, σύμφωνα με το οποίο η επιστροφή στην ανάπτυξη μπορεί να επέλθει από το β' εξάμηνο του 2016! Βασική προϋπόθεση; Η επιτάχυνση στο ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

Στο δελτίο του ΣΕΒ σημειώνεται ότι η οικονομία επέδειξε εξαιρετικές αντοχές στις σφοδρές αναταράξεις των τελευταίων μηνών και ότι είναι ήδη ορατά κάποια σημάδια σταθεροποίησης των συνθηκών που λειτουργούν οι επιχειρήσεις:
  • Τον Σεπτέμβριο ανακόπηκε η καθοδική πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες να παρουσιάζουν άνοδο στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες και τις κατασκευές.
  • Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη μεταποίηση, μετά τη «βουτιά» του Ιουλίου, κινείται ανοδικά τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
  • Η αγορά εργασίας παρουσίασε σημάδια ομαλοποίησης τον Αύγουστο, με το αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να περιορίζεται σημαντικά στις -441 θέσεις εργασίας, από -16,7 χιλ. θέσεις τον Ιούλιο.
  • Μικρότερη από την αναμενόμενη ήταν η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο του 2015 (-1,6%), γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρισμού (+13,8%) καθώς, μειώθηκαν οι εισαγωγές λόγω των capital controls και αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή.
  • Ο τουρισμός παρά τις αρνητικές εξελίξεις του Ιουνίου δείχνει ότι τελικά το 2015 θα είναι χρονιά-ρεκόρ.
Τέλος, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι βασικοί αρνητικοί παράγοντες για την ελληνική οικονομία παραμένουν η αρνητική ροή χρηματοδότησης, η εκροή καταθέσεων των νοικοκυριών και το ποσοστό ανεργίας που παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Spiral

Σχόλια